Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine karşı tarihi bir direniş örneği gösteren Türkiye’nin demokrasi zaferi, kitaplara da konu oldu.
Korkusuzca tankların önüne yatan, ölümü göze alarak mermilere kendini siper eden demokrasi kahramanlarının mücadeleleri tüm ayrıntılarıyla kitaplar aracılığıyla ölümsüzleşti. Bu kitaplardan biri olan "15 July Of Turkey" başlıklı kitabı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York ziyaretinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a imzalayarak hediye etti.
Kitabı hazırlayan Demokrasi İnisiyatifinin Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da Türk halkının canı pahasına ortaya koyduğu özgürlük ve demokrasi mücadelesini, Batı toplumlarına doğru anlatmak, yurt dışında bulunan FETÖ mensuplarınca kasıtlı olarak Türkiye aleyhine devam eden tezviratları önlemek, sebep oldukları olumsuz algıların ortadan kaldırılmasını sağlamak adına bir inisiyatif oluşturduklarını söyledi.
Özkan, kurulan inisiyatifin "Herkes için demokrasi" mottosuyla yola çıktığını belirterek, ilk çalışma olarak 15 Temmuz demokrasi zaferini anlatan bir kitap hazırladıklarını anlattı.
312 sayfalık kitabın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Halkın üstünde bugüne kadar daha büyük bir güç tanımadım" söylemi üzerine kurulduğunu belirten Özkan, o gece halkın darbecilere karşı giriştiği mücadeleyi siyah-beyaz fotoğraflarla anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.
Özkan kitabın, "demokrasi manifestosu niteliğinde bir mektup" eşliğinde Avrupa parlamenterlerine ve Amerika Kongre üyelerine, Batı dünyasındaki önemli üniversitelere, kütüphanelere, sivil toplum kuruluşlarına, akademisyenlere ve basın mensuplarına gönderileceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Son New York seyahati esnasında, inisiyatif üyesi arkadaşlarımızla beraber Sayın Cumhurbaşkanımıza kitabı takdim etme imkanı bulduk. Kendisi 'kitabı çok beğendiğini, güzel bir çalışma' olduğunu söyledi ve ABD Başkan Yardımcısı Biden'a imzalayarak hediye etti. Öte yandan Amerika'da bulunduğu süre zarfında görüştüğü heyetlere de kitaptan hediye etti."
Özkan kitabın, İngilizce dışında İtalyanca, İspanyolca, Almanca ve Fransızca olarak da hazırlanacağını ve dağıtılacağını kaydetti.
Yazar Alev Alatlı ise kitabın ön sözünde 15 Temmuz günü ülkenin çok şiddetli bir fiziksel saldırıya uğradığını belirterek, "Düşünebiliyor musunuz, Ankara semaları üzerinde kötü niyetli helikopterlerin görüntüleri ve sesleri olacak ve jetler kimseyi ayırt etmeden ateş edecek. Siz de çılgına dönmüş haşhaşileri ne pahasına olursa olsun durdurmak isteyen, sokağa dökülen Türk halkı ile empati kuramayacaksınız. Lütfen şunu göz önünde bulundurunuz, tankların önüne silahsız olarak çıkan insanların tamamını Erdoğan'ın seçmenleri oluşturmuyordu. Yeni mücadelemizde, demokratik kurumlarımızı bir daha bir 15 Temmuz görmemek için yeniden yapılandıracağımız uzun ve acılı bir süreç olacaktır." ifadelerini kullandı.
"15 Temmuz En Uzun Gece"
Türkiye’nin 16 Temmuz sabahına, "uçurumun kenarından dönmüş bir şekilde" uyandığını belirten Görgülü, ülkeyi uçurumun kenarından döndürenlerin ölümü göze alıp mermilere kendini siper eden demokrasi kahramanı vatandaşlar olduğunu vurguladı.
“Bu mücadele kolay olmadı. Şehitler, yaralananlar, sakat kalanlar oldu.” diyen Görgülü, şunları kaydetti:
“Ölümden dönen ve o gece, 'Çanakkale'de şehit olan kardeşlerimizin ruhu, arı gibi geldi kalplerimize kondu’ diyen inşaat işçisi Fehmi'yi hastanede ayağına bandaj yaptırıp tekrar sokağa koşan mobilyacı Fatih'i, ameliyattan çıkar çıkmaz ‘Beni boş verin, devlet kaldı mı gitti mi?’ diye soran 70 yaşındaki Mustafa amcayı, bir daha yürüyemeyecek olsa da ‘vatan sağ olsun’ diyen öğretmen Derya'yı, TRT'yi geri alabilmek için namluya elini uzatan kaynakçı Ali'yi, milli formasıyla meydana koşan ve kanlı formasını ömrü boyunca saklayacak milli karateci Vildan'ın hikayesini yazdım. Kısacası, okurlar karanlık 15 Temmuz gecesini, aydınlık 16 Temmuz sabahına çeviren demokrasi kahramanlarını dinleyecekler.”
"Milletin darbesi"
Bugüne kadar 8 kitap kaleme aldığını belirten Yurdakul, darbe girişiminden sonra okurlarından gelen talep üzerine “Milletin Darbesi”ni kaleme aldığını söyledi. 15 Temmuz kahramanlarının mücadelesini tarihe not düşmek için kitapların önemli bir araç olduğunu anlatan Yurdakul, “FETÖ ile ilgili yazacağım bir kitap için çalışmalar yapıyordum. Türkiye’ye yönelik bir işgal girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi ben de birinci köprüdeydim. Darbe girişiminden sonra okurlarımdan gelen talep üzerine kitabın formatını bu şekilde belirledik. Okurlarımızdan kitaba yönelik güzel tepkiler aldık. Yayınlanmasının üzerinden kısa süre geçmesine rağmen üçüncü baskıyı yaptık.” ifadelerini kullandı.
Bunlar dışında, Haluk Özdil’in kalem aldığı, “Reis'in Altı Saati” isimli kitapta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminden sonraki altı saati, Yasin Topaloğlu tarafından yazılan, "ABD, İsrail ve FETÖ'nün Türkiye ile Asimetrik Savaşı; SON DARBE’ isimli eserinde ise 40 yıldır devletin en önemli makamlarına kadar sızan ve bu uğurda sınav soruları çalmaktan, kendilerine muhalif olanları iftiralarla hapse atmaya kadar her türlü zalimliği yapmaktan çekinmeyen, FETÖ'nün, 15 Temmuz gecesi karşısında bulduğu Türk milletinin onurlu ve dik duruşu anlatılıyor.
Daily Sabah'tan darbe girişimi kitabı
Kitap haline getirilen “July 15: Gülenist Coup Attempt” isimli raporda, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in darbede üstlendiği rol ve darbenin kronolojisi detaylı olarak anlatıldı. Kaynak: AA