132 mevcutlu okulda 115'inin soyadı aynı

Siirt'teki 132 mevcutlu Aksöğüt İlkokulu'nda 115 öğrencinin soyadı, bazılarının da adı aynı olunca öğretmenler çocuklara sıfat taktı. Sınıf öğretmeni Leyla Akkuş, “Muhammed'i çağırıyordum, 5'i birden geliyor” dedi.

Siirt'in Kurtalan İlçesi'ndeki 725 nüfuslu Aksöğüt Köyü'nde yaşayanların akraba olması nedeniyle imam Mehmet Şafi Sevcan dışında herkes "Yeşilyurt" soyadını taşıyor. Köyde isim benzerliği nedeniyle en çok karışıklığın yaşandığı yer ise Aksöğüt İlk ve Ortaokulu. 132 mevcutlu okulda 115 öğrencinin "Yeşilyurt" soyadını taşıması ve bazılarının isimlerinin de aynı olması öğretmenleri zorluyor. Aynı soyadına sahip öğrencilerden 16'sının Muhammed, 3'ünün Rabia, 3'ünün Elif, 2'şer öğrencinin de Gamze, Halime ve Hüseyin adını taşıması nedeniyle gerek derslerde gerekse sınavlarda zor anlar yaşayan öğretmenler, karışıklığın önüne geçmek için aynı isimdeki öğrencilere "esmer", "sarışın", "küçük", "büyük" gibi fiziki özelliklerine göre sıfatlarla sesleniyor.

3 yıldır okulda görev yapan sınıf öğretmeni Leyla Akkuş, "Muhammed diye çağırırken 5 Muhammed de ödev gösterirdi. Bazen de seslenince 'acaba hangimiz' diye tereddüt yaşadıkları için hiçbir Muhammed gelmiyordu. Sınavlarda veya ödev verirken zorluk yaşıyor, velileri karıştırıyordum. Sınav sonunda kağıdına sadece 'Muhammed' yazan vardı. Şimdi boy sırasına göre dizdim, 'Küçük Muhammed gel, uzun Muhammed gel' diye hitap ediyorum" dedi.

OKULDA 16 MUHAMMED VAR

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Çiğdem Demir de "Sınıfımdaki Elif isimli öğrencileri 'esmer Elif', 'sarışın Elif' diye ayırdık" dedi. Ana sınıfı öğretmeni Müşerref Dikici ise okuldaki 16 Muhammed'den 4'ünün ana sınıfında olduğunu ve ayırmak için onlara da çeşitli sıfatlar taktığını söyledi.

Öğretmenler bazı çocuklara da Abdullah oğlu Emrullah, Mehmet oğlu Ali gibi babalarının isimleriyle sesleniyor.

Elif Yeşilyurt, "Bana 'sarışın', arkadaşıma 'esmer' dedikleri için artık isimlerimiz karışmıyor" dedi.