Güneş tutulması 13 Temmuz bugün saat kaçta izlenecek?

Güneş tutulması 2018 ne zaman, saat kaçta izlenecek sorusu araştırılıyor. Güneş tutulması nedir, Türkiye’den izlenecek mi? 2018 yılında ilk Güneş tutulması, 15 Şubat 2018 tarihinde parçalı bir şekilde gerçekleşti.

13 Temmuz güneş tutulmadı ne zaman, saat kaçta izlenecek sorusu araştırılıyor. Güneş tutulması nedir? Doğa olayları yakından takip edilen konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar araştırma yaparak sebeplerini öğrenmeye çalışıyorlar. 2018 yılında ilk Güneş tutulması, 15 Şubat 2018 tarihinde parçalı bir şekilde gerçekleşti. 

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

2018 yılında ilk Güneş tutulması, 15 Şubat 2018 tarihinde parçalı bir şekilde gerçekleşti. Astronomiyle ilgilenenlerin beklediği ikinci Güneş tutulması ise 13 Temmuz 2018 tarihinde yine parçalı şeklinde oluşacak ancak bu iki Güneş tutulması (sırasıyla) Kuzey Amerika ve Güney Avustralya'dan görüntülenebilecek.

TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Güneş tutulması yine kimi bölgelerden görülebilirken, kimilerinden ise görülemeyecek. Türkiye de tutulmayı göremeyecek ülkeler arasında yer alıyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucunda yaşanan olay güneş tutulmasıdır. Tutulmada Ay, Güneş'i kısmen yahut tamamen örter ve bu durum Dünya'dan gözlemlenebilir. Tutulmanın olabilmesi için Ay'ın yeni ay evresinde olması, Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.

PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

Parçalı güneş tutulmasının dışında tam güneş tutulması ve halkalı güneş tutulması da görülmektedir.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİR?

Ay, yeni ay evresindeyken Dünya ve Güneş ile dik olarak aynı yörüngede çakıştığında Güneş tutulması meydana gelir. Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girdiği esnada Güneş örtülür ve Ay’ın gölgesi yeryüzüne dik bir şekilde düşer.

Bu da Dünya’da belli bölgelerde görülebilir. Senede iki kere Ay, Dünya ve Güneş’in konumu tutulmanın gerçekleşebileceği konuma denk gelir. Güneş tutulması en fazla 4 dakika gerçekleşebilir. Güneş tutulması, tam güneş tutulması, halkalı Güneş tutulması ve parçalı Güneş tutulması olarak üçe ayrılır.