Zekat ne kadar verilir? Zekat ne zaman verilir, nasıl hesaplanır? İşte Zekat hesaplama robotu

Zekât, ergenlik çağına erişmiş, hür ve aklı başındaki Müslümanlara farzdır. Bir Müslümanın zekatı mal varlıklarının bütününden hesaplanmaktadır. Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekir. Peki Zekat ne zaman verilir, nasıl hesaplanır? Zekat ne kadar verilir? İşte Zekat hesaplama robotu

Zekat ne zaman verilir? sorusu, 2024 fitre miktarının açıklanmasıyla birlikte gündeme geldi. Zekât; Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla mala ya da kazanca sahip olan ergenlik çağına erişmiş, hür ve aklı başındaki Müslümanlara farzdır. Peki Zekat ne zaman verilir, nasıl hesaplanır? Zekat ne kadar verilir? İşte Zekat hesaplama robotu

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR, NASIL HESAPLANIR?

Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre; Zekât senenin herhangi bir zamanında verilebilir.

Zekât, Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden bir sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan'ı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri gerekir. Çünkü zekât bir kulluk borcudur, borç da bir an önce ödenmelidir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/271-272).

ZEKAT NE KADAR VERİLİR?

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için belirli kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

Zekât hesaplaması yaparken mevcut borçlar düşüldükten sonra kalan mal üzerinden zekât oranı hesaplanmaktadır. Zekât miktarınızı aşağıdaki zekât oranlarına göre hesaplayabilirsiniz:

Altın, gümüş, para, ticaret malları ile koyun ve keçiden 1/40 oranında,

İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında,

Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (aşar) zekât verilir. Eğer bir kimse bu ürünleri yetiştirirken para harcayarak sulama yapıyorsa 1/20 oranında zekât verir.

Kira geliri getiren ev, dükkân, fabrika, motorlu araçlar, makine gibi malların net gelirlerinden 1/10 veya brüt gelirden 1/20 oranında zekât vermek gerekir.

ZEKAT HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

Türkiye Diyanet Vakfı'nın Zekat hesaplama robotu ile Altın, Döviz, Gümüş, Zirai ürünler ve Türk Lirası üzerinden varlık miktarı ile borçlar girilerek vermeniz gereken zekat miktarı gesaplanabiliyor.

Zekatı Türk Lisarı üzerinden hesaplamak için; Asli ihtiyaçlarınız ve gelecek bir yıl içerisinde vadesi dolacak borçlarınız dışında kenarda nakit olarak bulunan paralarınızı giriniz.

ZEKAT KİMLERE FARZDIR?

Zekât ile ilgili şartlar, zekâtın bir kimseye farz olmasının ve verilen zekâtın geçerli olmasının şartları şeklinde iki ayrı başlık altında ele alınır.

Zekatın farz olması için şartlar şu şekildedir;

Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ermek ve hür olmak, hükmen artırıcı yani kazanç sağlayıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olmak.

Zekat verebilmek için gereken şartlardan biri de, (nisap) yeterli miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yıl sonunda da nisap miktarını koruması gerekir.

Nisap, zekât gibi ibadetler için konulan asgari zenginlik ölçüsünün adıdır. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.