Yusufeli Barajı açıldı mı? Yusufeli Barajı nerede? İşte Yusufeli Barajı özellikleri...

Yusufeli Barajı açılışı merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı açılış için geri sayım başladı. Yıllık ortalama 1,9 milyar kilovatsaatlik elektrik üretimiyle ekonomiye 5 milyar liralık katkı sağlayacak. Baraj, yükseklik bakımından ülkemizde birinci konumda dünyada 5. sırada yer alacak. Yusufeli Barajı nerede? Yusufeli Barajı açıldı mı?

Yusufeli Barajı'nın açılışına bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin katılımıyla gerçekleşecek. Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen baraj ekonomiye 5 milyar liralık katkı sağlayacak. Peki, Yusufeli Barajı nerede? Yusufeli Barajı açıldı mı? İşte Yusufeli Barajı özellikleri...

YUSUFELİ BARAJI NE ZAMAN AÇILACAK?

Yusufeli Barajı'nın açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla saat 13:30'da gerçekleştirilecek.

AA'da yer alan bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye'nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

BARAJIN ÖZELLİKLERİ NELER?

Orta Çoruh Havzası'nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012'de başlandı. Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye'de birinci, dünyada 5'inci sırada yer alıyor.

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.