Yurt güvence bedeli ne kadar? Yurt kayıtları ne zaman, hangi tarihte yapılacak?

KYK yurt sonuçlarının açıklanmasının ardından ''Yurt kayıtları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? Yurt güvence bedeli ne kadar?'' sorusu yoğun olarak araştırılıyor. İşlemlerini yapacak olan binlerce öğrenci yurt kayıtları hakkında bilgi sahibi olmak istiyor.

Bakan Kasapoğlu resmi Twitter hesabından "GSB Yurtları 2022 - 2023 eğitim öğretim dönemi 1. faz yerleştirme sonuçları açıklandı!" duyurusunu yaptı. Bunun ardından Yurt kayıtları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? Yurt güvence bedeli ne kadar? sorusu gündeme geldi.

YURT KAYITLARI NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE YAPILACAK?

Yurda ilk defa yerleştirilen öğrencilerin ödemesi gereken ücrete ilk kayıt ücreti denir. Bu ücretin içerisinde gün bazında yatak ücreti ve güvence bedeli ücreti bulunmaktadır. Bu ücret öğrencinin yerleştirildiği yurda ve yerleştirme tarihine göre farklılık gösterir. İlgili banka ATM'lerinde veya Kredi/Yurt e-Ödeme ekranında yer alan tutar otomatik olarak görülmektedir.

KYK 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip nedir? KYK yurt tipleri özellikleri neler?

İlk kayıt ücretinin ödenmesinin ardından öncelikle e-Devlet "Yurt Kayıt İşlemleri" bağlantısından taahhütname onayı yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise başvuru sonuç ekranında belirtilen belgeler yurt müdürlüğüne teslim edilmelidir.

İlk yerleştirme sonrası yurtlara yerleştirilen öğrencilerin öğrenim gördükleri öğretim kurumunun akademik takvimine göre yurtta barınmaya başlamaları esastır. Öğrenciler belirtilen tarihte yurtta kalamayacak ise yurt müdürlüğü ile iletişime geçip izin almalıdır. Yedek listeden yurda yerleşen öğrenciler ise ilk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yurtta barınmaya hemen başlamalıdır; yurtta kalamayacakların ise yurt müdürlüğünden izin almaları gerekmektedir.

Yurt kayıtları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? Yurt güvence bedeli ne kadar?

YURT GÜVENCE BEDELİ NEDİR, NE KADAR?

Öğrencilerin yapması gereken ödemeleri zamanında ödemeyen yurt ücretlerine veya yurda verecekleri zarar ihtimaline karşılık olarak Bakanlık tarafından tespit edilen güvence bedeli alınır. Bu ücret evlerde kullanılan depozito ücretine benzetilmektedir. Yurt içerisinde herhangi bir eşyanın hasar alması durumunda bu ücret içerisinden ödenmektedir.

Kredi ve Yurtlar kurumu (KYK )tarafından belirtilen yurt güvence bedeli işlemleri aşağıda yer almaktadır.

1. Bakanlığımıza bağlı yurtlarda sürekli barındırılan kayıtlı öğrencilerden Temmuz ve Ağustos aylarına ait yurt ücreti alınmaz. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında zorunlu yaz okulu, staj ve benzeri nedenlerle nöbetçi yurtlarda kalacak öğrencilerden barındıkları süreler için ücret peşin alınır.

2. Güvence bedeli tutarı, Bakanlıkça tespit edilir. Süregelen öğretim yıllarında tespit edilecek güvence bedeli tutarının önceden tahsil edilmiş tutardan fazla olması halinde güvence bedeli farkı, yurtta kalan öğrencilere Bakanlık tarafından belirlenen süre sonuna kadar tamamlattırılır. Verilen süre içerisinde ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. Aynı öğretim yılı içinde bu öğrencilerin başvuruları yeniden değerlendirilir.

3. Öğrencinin yurt malzemesine zarar vermesi halinde zararı karşılaması için öğrenciye durumun tebliğ edildiği tarihten itibaren otuz gün süre verilir. Öğrenci verilen süre içerisinde zararı ödemez ise söz konusu tutar güvence bedelinden tahsil edilerek öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. Güvence bedelini aşan kısım bulunması durumunda zarar genel hükümlere göre tahsil edilir.

4. Öğrencinin yurttan ayrılması ya da kaydının silinmesi nedeniyle kalan güvence bedeli tutarları öğrencinin banka hesabına iade edilir.

5. Yurtta barınmakta iken vefat eden öğrencilerden son aya ait ücret alınmaz. Yurt ücretini yatırmış olanların ise yatırılan son ay yurt ücreti ve güvence bedeli öğrencinin mirasçılarına iade edilir.