Yosundan jet yakıtı

Yosundan jet yakıtı. Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafineri tesisi İstanbul'da açıldı. Yosunlardan jet yakıtı üreten tesiste, insan gıda takviyesi ürünleri, farmasötik özellikli bileşenler, hayvan yemi ve organik biyogübreler de geliştirilecek.

Yosunlardan jet yakıtı üreten Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı. Biyoekonomi Odaklı Kalkınma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirilen, Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisinin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı törenle Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Yerleşkesi'nde yapıldı. 2 bin 500 metrekarelik bir Ar-Ge alanı içinde kurulan açık havuz ve kapalı üretim reaktörlerinde yetiştirilen alglerden son ürün olarak biyoyakıtlar, insan gıda takviyesi ürünleri, farmasötik özellik gösteren bileşenler, hayvan yemi uygulamaları ve organik biyogübreler de geliştirilecek.

TARIMDA BİYOGÜBRE

Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye'nin biyokütle kurulu gücünün 2021 sonu itibarıyla 2 bin megavatı aştığını ve biyokütle santrallerinin toplam elektrik üretiminde yüzde 2.3 pay aldığını bildirdi. Dönmez, yakıtların üretimi için gerekli yağlar kullanıldıktan sonra geriye kalan yosun posasından da farklı katma değerli ürünler üretileceğini anlattı. Dönmez, tarım için biyogübre üretiminin bunlardan biri olduğunu aktardı.

ENERJİSİ RÜZGARDAN

Tesisin bütün enerji ihtiyacını rüzgar enerjisinden karşıladığını belirten Dönmez, üretimde kullanılan yosunların karbon tutma özelliği olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Yosunlar, bulundukları yerdeki havayı ve suyu temizleme özelliğine sahip. Sadece enerjiyle sınırlı olmayacak buradaki üretim. Sağlık, gıda, tarım, hayvancılık ve çevre gibi sektörlerimiz için 11 farklı yosun tabanlı bir biyoekonomi modelini hayata geçireceğiz." Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark işbirliğinde geliştirilen projeye 6 milyon euro destek sağlandığı belirtildi.

MOTORLA İLK TEST

Bakanlar Varank ve Dönmez, tesiste incelemelerde bulunurken, yosunlardan elde edilen biyojet yakıtı kullanılarak jet motoru test edildi. Bakanlar ayrıca gazetecilere, yosunlardan elde edilen çikolata, kek gibi yiyeceklerden ikram etti.

THY, BU YIL KULLANMAYA BAŞLAYACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, Türkiye'nin temel ihtiyacı olan ya da cari açık verdiği birçok kritik ürünün açılışı yapılan biyorafineri tesisinde üretileceğini belirterek, burada elde edilecek biyoyakıtın uçuşlarda kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın ve karbon salımının azaltılacağını söyledi. Varank, "THY, burada üretilen biyoyakıtı kullanarak bu yıl içerisinde ilk uçuşu gerçekleştirecek. Proje tamamlandığında enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp maliyetleri düşüreceğiz, bir yandan da karbon salımını minimuma indireceğiz" diye konuştu.

GIDA ÜRÜNLERİ İÇİN AR-GE

Bakan Varank, şöyle devam etti: "Burada enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesinden bahsediyoruz. Tarım arazisine ihtiyaç duymadan yetiştirilen özel yosun türleri, sağlıklı gıda temininde önemli bir rol üstlenmeye başladı. Bu projede, yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri de yürütülüyor."