2023 YKS 2. tercihler ne zaman? YKS yerleşemeyenler ne yapacak?

YKS yerleşemeyenlerin ne yapacağı, 2. ek tercihlerin ne zaman alınacağı merak konusu oldu. ÖSYM tarafından yapılacak duyuru sonrasında adaylar YKS sonuçlarını görüntüleyebilecek. Bir programa yerleşemeyen adaylar şansını ek tercih döneminde tekrar deneyebilecek. Peki, YKS yerleşemeyenler ne yapacak? 2023 YKS 2. tercihler ne zaman?

YKS sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanması bekleniyor. Sonuçlar açıklandıktan sonra bir programa yerleşemeyen öğrenciler için bu bir son olmayacak. Yerleşen adayların kayıt yaptırmalarının akabinde boş kalan kontenjanlar için yeniden tercih süreci başlatılacak. Peki, YKS yerleşemeyenler ne yapacak? 2023 YKS 2. tercihler ne zaman?

YERLEŞEMEYENLER NE YAPACAK?

Yerleşemeyen adaylar yerleşenlerin kayıt sürecini bekleyecek. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. ÖSYM de bu doğrultuda programların boş kontenjanları için bir kılavuz hazırlayacak ardından ek tercih süreci başlayacak.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

YKS sonuçları TC ile sorgulama (E-devlet) | 2023 YKS üniversite sonuçları sorgulama ekranı!

EK TERCİHLER NE ZAMAN?

Ek tercih tarihleri henüz açıklanmadı. Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Ek yerleştirme tercih ücreti 50,00 TL olacaktır.