14 günlük paranız peşin yatacak! Yıllık izin öncesi çalışana en az 1.984 TL nakit avans müjdesi!

Yıllık izin her çalışan için devlet tarafından güvence altına alınmış bir yasal haktır. Çoğu işçinin yıllık izin öncesinde bilmediği bir detay bulunuyor. Bu bilinmeyen detay ise izne çıkarken avans ödemesi zorunluluğu olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, yıllık izne çıkacak işçiye işveren, izin öncesinde yıllık izin dönemine dair ücretini ödemek zorundadır. Yıllık izin yönetmenliğinde yer alan bu bilgiye göre, eğer iş yeri çalışana bu hakkını vermezse işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyor.

Bu bilgi milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiriyor. İzne çıkan işçi maaşının yarısını nakit avans olarak alabiliyor. İşveren yıllık izne çıkacak işçiye izin dönemine ait ödemesini yapmak zorundadır. Eğer bu ödeme istenir ve yapılmazsa çalışana kıdem tazminatını alarak ayrılma hakkı doğuyor. Örneğin asgari ücretli bir çalışan 14 günlük ücreti olan 1.984 TL olan ücretini nakit avans olarak alabiliyor.

ÇOĞU KİŞİ BİLMİYOR

Yıllık izinle ilgili çok bilinmeyen bir uygulama da izne çıkarken avans ödemesi zorunluluğu. Buna göre, yıllık izne çıkacak işçiye işveren, izin öncesinde yıllık izin dönemine dair ücretini ödemek zorunda. Yani 14 gün yıllık izne çıkacak işçiye 14 günlük ücreti, yıllık izne çıkmadan önce peşin olarak ödenmek zorunda. Ayrıca eğer işçi ayın 15'inde maaş ödemesi yapılan bir işyerinde çalışıyorsa ve yıllık ücretli izin hakkını da ayın 25'inde kullanacaksa o ayki ücretinin 10 günlük kısmı da işçiye avans olarak ödenir. Bu uygulama yıllık izin yönetmeliğinde bir zorunluluk olarak ifade edildiği için işçinin yıllık izne gitmeden önceki ödeme isteğine olumsuz yanıt alması halinde kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılması mümkün.

YOL HAKKINI DA KULLANABİLİRSİNİZ

Yıllık izne çıkan yol izni hakkı var mı?

Yıllık izin yalnızca ücretli izinle sınırlı değil. İznini başka bir ilde geçirecek çalışana, isteği halinde ve bu durumu belgelemesi şartıyla toplam 4 güne kadar yol izni verilmek zorunda.

İşyeri kapatılarak izin kullandırılabilir mi?

İşveren veya işveren vekili nisan ayı başıyla ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir.

BÖLÜNDÜĞÜNDE EN AZ 10 GÜN ÇIKILMALI

İzin nasıl kullanılır?

Yıllık izin süresi, işçi ve işverenin anlaşması şartıyla bölünerek de kullanılabilir. Fakat bölünerek kullanılan sürelerden bir bölümünün 10 günden az olmaması gerekir.

İşten ayrılanın yıllık izinleri nasıl kullandırılır?

İşten çıkarma durumunda kullanılmamış yıllık izinlerin paraya dönüştürülmesi mümkün. İşten ayrılan kişiye daha önce kullanmadığı yıllık izin süreleri toplanarak, o dönemki ücreti üzerinden hesaba dikkat edilerek ödeme yapılıyor. Yani bu yıl işten ayrılan bir kişiye 2020 ve 2021 yıllarından kullanmadığı yıllık izin günlerinin ücreti, bu yılki ücreti üzerinden hesaplanarak veriliyor.

İŞÇİLER 'PARASINI ALAYIM' DİYEMEZ

Yıllık izin hakkı vazgeçilemez bir hak. Yani işçi istese de, 'Ben bu yıl yıllık izne çıkmayayım' diyemez. Ancak ne yazık ki, uygulamada çalışanların çoğunun iş yoğunluğu bahanesi veya amirinin tavırları nedeniyle yıllık izinlerini kullan(a)madığını görüyoruz. Birikmiş yıllık izinlerin paraya dönüştürülmesi gibi bir durum da söz konusu değil. Yani işçi kullanmadığı yıllık izinlerinin parasını işverenden isteyemez. İşçinin yıllık izinleri ancak iş sözleşmesi sona erdiğinde paraya çevrilebilir.

YILLIK İZNİN NE ZAMAN KULLANILACAĞINA NASIL KARAR VERİLİR?

Yıllık ücretli iznin kullanılacağı tarih konusunda işverenin kararı önemlidir. Bu konuda yargı kararları işverenin yönetim hakkını esas alan yönde çıkıyor. İşveren aynı departmanda yer alan iki kişiyi aynı anda yıllık izne göndermeme kararı alabilir. Aynı şekilde aynı veya benzer görevleri yürüten kişilere de aynı anda yıllık izin vermeyebilir.

Emeklilikte 3 hesap birleşiyor! 4A, 4B, 4C primi yüksek olanın maaşı da katlanacak!

15 yaşını dolduran herkese... Başvuru dilekçesi yeterli oluyor! İŞKUR gençler için duyurdu!

SGK'dan yazılı belgeyi almayanlar dikkat! 30 gün süre sınırı var! Unutan tazminatını kaybediyor!

2 sene avantaj sağlıyor! 55-58 yaşında emekli olmak isteyene müjde verildi! Sigorta ve primi dolan herkes...