Refeeding sendromu belirtileri neler? Yeniden beslenme sendromu 'Refeeding' nedir?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde 11 il etkilendi. Depremin ardından Refeeding, yeniden beslenme sendromu gündeme geldi. Peki, Yeniden beslenme sendromu 'Refeeding' nedir? Refeeding sendromu belirtileri neler?

Yeniden beslenme sendromu Refeeding hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler aramalarında konuya yer veriyor. Ülkemizde geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen depremin ardından binlerce kişi enkaz altında uzun süre aç ve susuz kaldı. Peki, Yeniden beslenme sendromu 'Refeeding' nedir? Refeeding sendromu belirtileri neler?

YENİDEN BESLENME SENDROMU REFEEDİNG NEDİR?

Refeeding (yeniden beslenme) sendromu uzun süren açlık veya yetersiz beslenmenin ardından hızlı başlayan yeniden beslenme sonucunda, elektrolit ve metabolik bozuklukların eşlik ettiği, hayatı tehdit eden, ciddi bir sendromdur. Özellikle hipofosfatemi, hipokalemi ve hipomagnezemi gibi elektrolit bozukluklarının yanı sıra vitamin düzeylerinde azalma (özellikle B1 vitamini ve tiamin eksikliği), sıvı dengesizliği ve tuz tutulumu da eşlik edebilir.

Oluşan dengesizlikler kardiyak, nörolojik yan etkiler, bozulmuş organ fonksiyonları hatta ölüme sebep olabilir. En önemli önleme veya koruma yöntemi farkında olmak, riskli hastalarda yeterli değerlendirme, tedavi planı ve takibini iyi yapmaktır. Yeniden beslenme protokolü her hastanın kendi klinik durumuna göre bireyselleştirilmelidir.

REFEEDİNG SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Yorgunluk

Güçsüzlük

Konfüzyon (Patolojik derecede zihin bulanıklığı)

Nefes almada güçsüzlük

Yüksek kan basıncı

Kasılma nöbetleri

Kalpte ritim bozuklukları (aritmi)

Kalp yetersizliği

Koma