Yaşlanmaya karşı taurin kalkanı

Bilim insanları, et ve balık gibi proteinli gıdalarda bulunan taurin adlı aminoasitin yaşamı yüzde 12 uzattığını ve yaşlanma sürecini yavaşlattığını keşfetti.

Bağışıklığın güçlenmesi ve enerji üretiminin desteklenmesinde önemli bir rol oynayan taurin; et, balık ve yumurtada bulunan bir amino asit. Bazı enerji içeceklerine, zihinsel ve atletik performans üzerindeki varsayılan etkisi nedeniyle taurin ekleniyor. Bilim insanları, taurin takviyelerinin farelerde ve maymunlarda yaşlanmayı yavaşlattığını ve orta yaşlı farelerin sağlıklı yaşam sürelerini yüzde 12'ye kadar uzattığını keşfetti. Araştırmacılar, bunun fareler için yaklaşık 7 veya 8 insan yılına eşdeğer 3 ila 4 ekstra ay anlamına geldiğini söyledi.

OBEZİTEYİ DE DÜŞÜRÜYOR

Ekip ayrıca, vücut ağırlığının kilo başına günlük 500 ve 1000 miligram taurin takviyesi alımının, kemirgenlerde güç, koordinasyon ve bilişsel işlevlerdeki gelişmelerle de ilişkili olduğunu buldu. Araştırmacılar daha sonra 60 yaş ve üstü 12 bin Avrupalı yetişkini içeren bir çalışmanın verilerini inceledi. Daha yüksek taurin seviyelerine sahip kişilerin daha sağlıklı, daha az tip 2 diyabet vakası, daha düşük obezite seviyeleri ve daha düşük iltihaplanma seviyeleri olduğunu buldu.