Depremde Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur? Yaşam üçgeni nedir? İşte adım adım anlatımı...

Yaşam üçgeni, depremlerde can kayıplarını en aza indirmek için önemli uygulamalardan birisi oluyor. Sarsıntı sırasında kişiler bu üçgen sayesinde koruma altına alarak ölüm tehlikesini en aza indiriyor. Peki, Yaşam üçgeni nedir? Depremde Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?

Yaşam üçgeni, diğer bir adıyla hayat üçgeni deprem zamanı kritik önem taşıyor. Sağla yapıların yanında oluşturduğunu hayat üçgeni sert cisimlerin kafanıza düşmesine engel oluyor. Peki, Yaşam üçgeni nedir? Depremde Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur? İşte adım adım anlatımı...

DEPREMDE YAŞAM (HAYAT) ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz.

Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.

Nesne ne kadar büyükse, o kadar güçlü, o kadar az kompakt olacaktır. Nesne ne kadar az sıkışırsa, boşluk o kadar büyük olur, bu boşluğu güvenlik için kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar yüksektir.

Binalar çöktüğünde çoğu insan altında ezilerek can verir. Kediler, köpekler ve bebekler doğal olarak genellikle cenin pozisyonunda kıvrılırlar. Bu bir güvenlik/hayatta kalma içgüdüsüdür.

Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. İşin mantığı budur. Yani, bir cismin yanına, bir kanepenin yanına, hafifçe sıkışacak ama yanında boşluk kalacak şekilde açıyı tutturmak gerekir.

DEPREMDE NERELERDEN UZAK DURULMALI?

Merdivenlerin farklı bir "frekans momenti" vardır (binanın ana bölümünden ayrı olarak sallanırlar). Merdivenler ve binanın geri kalanı, merdivenlerde yapısal bozulma meydana gelene kadar sürekli olarak birbirine çarpmaktadır. Merdivenlerden düşmeden çıkanlar merdiven basamakları tarafından parçalanır.

Bina çökmese bile merdivenlerden uzak durulması gerekmektedir. Merdivenler depremde yıkılmasa bile daha sonra çığlık atan, kaçan insanlar tarafından aşırı yüklendiğinde çökebilir.