Yapay zeka savaşların seyrini değiştirecek! Hipersonik füzelere karşı hava savunma sistemi…

Çin ile Rusya arasında gerilim artarken iki ülkede kendi hava savunma sistemlerini geliştirmek için uğraşıyor. Çin, ABD'nin Mach 5 hipersonik füzelerine karşı yapay zekalı hava savunma sistemi geliştirmek için uğraşıyor. Pekin, hipersonik füzelerde yeteneklerini defalarca kanıtlamış olsa da, şimdi hipersonik füzelere karşı bir 'Çin savunma sistemi' inşa edebilir mi?

aksam.com.tr

Çin, ABD'nin hipersonik Mach 5 füzesine karşı oluşturmaya çalıştığı yapay zekalı hava savunma sistemi projesini gizli olarak yütürüyordu.

South China Morning Post'un haberine göre, Çinli askeri araştırmacılar, bir hedefe ses hızının beş katını aşan bir hızla yaklaşan hipersonik bir füzesinin yörüngesini tahmin edebilen yapay zeka teknolojisi geliştirdiklerini iddia ediyor.

YAPAY ZEKALI HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Bir hedefi vurmak için hipersonik bir roket kullanılır, roket gövdeden ayrılır ve hedefine en az Mach 5 veya ses hızının beş katı hızla hareket eder.

ABD tarafından öngörülemeyen yörüngesi ve çok kısa sürede uzaya girip atmosfere yeniden girme yeteneği nedeniyle hipersonik bir füze olarak lanse edilen March 5 Çin'in üzerinde çalıştığı yapay zekalı hava sisteminin ana hedefini oluşturuyor.

ABD vb ülkeler de durmaksızın hipersonik füzelere karşı hava füzesi savunması geliştirmek için çalışıyorlar. Çinli araştırmacılar, Amerikalı meslektaşlarından birkaç adım önde görünüyor. Onlara göre, Çin yapay zeka destekli hava savunma sistemi hipersonik füzenin yörüngesini tahmin edebilir ve üç dakikada karşı saldırı gerçekleştirebilir. Hipersonik Mach 5 füzesi, 8 kilometrelik bir hedefi yaklaşık iki saniyeden daha kısa sürede vurabilir.

Çin Hava Kuvvetleri erken uyarı istihbarat departmanı bilgisayar uzmanı Zhang Junbiao, "Dünyanın askeri güçleri şu anda hipersonik füze merkezli şiddetli bir silahlanma yarışına giriyor. Bu silahlanma yarışı hava ve uzay güvenliğine ciddi zorluklar getiriyor" dedi.

Zhang ve ekibi, Çin Astronotik Topluluğu tarafından yürütülen hakemli bir yayın olan Journal of Astronautics'te, "Yörünge tahmini, niyet değerlendirmesi ve havacılık savunma müdahalesiyle mücadele etmek için büyük önem taşıyor" konulu bir makale kaleme aldı.

Çin'in bu iddiaları, ABD'de rakipleri olan Çin ve Rusya'nın yeteneklerine uygun bir hipersonik silah sistemi inşa etmek ve test etmek için özel bir çabanın hemen ardından geldi.

Bu arada ABD , Hipersonik Hava-Solunum Silahı Konseptini (HAWC) başarıyla test ettikten birkaç gün sonra, havadan fırlatılan Hızlı Müdahale Silahı (ARRW) hipersonik füzesinin başarılı bir testini gerçekleştirdi .

ABD'deki çabalar devam etse de, bir silahın sahaya sürülmesi uzun zaman alıyor.

YAPAY ZEKA HİPERSONİK FÜZELERE KARŞI NASIL SAVUNMA YAPIYOR?

Normal bir balistik füzenin aksine, hipersonik füze suyun üzerinden atlayan bir taş gibi atmosferde hareket edebilir bu da tespit edilmesini ve engellenmesini zorlaştırır.

Mach 5 veya daha yüksek hızda, bir hava savunma sisteminin tehdide yanıt vermesi için çok az zaman vardır ve mevcut teknolojinin hipersonik süzülme füzesini durduramayacağı yaygın olarak varsayılmaktadır.

Zhang ise, yapay zekanın bu tür öngörülemeyen görevleri yerine getirebileceğine, inanılmaz derecede yüksek hıza karşı bir savunma geliştirdiğine inanıyor.

Savunan taraf normalde düşman silahlarının kütlesi, boyutu, şekli, aerodinamik kontrol sistemi veya amacı hakkında hiçbir fikre sahip değildir, ancak gözlemlenen uçuş verilerini analiz ederek yapay zeka oldukça doğru bir varsayımda bulunabilir. Araştırmacılara göre, bir füzenin yaptığı her hareket, ne kadar gelişmiş veya hızlı olursa olsun, tasarımı, yetenekleri ve misyonu hakkında bazı sinyaller verir.

Sonuç olarak, hipersonik bir uçuşun ilk aşamalarında toplanan verilerden öğrenebilir ve bu bilgileri uçuşun sonraki aşamalarında en olası yörüngeyi tahmin etmek için kullanabilir.

Zhang ve meslektaşları, erken uyarı sistemi tarafından toplanan ham verilerin yapay zekanın kafasını karıştırabilecek çok fazla gürültü içerdiğini ve çok fazla verinin bilgisayara aşırı yüklenebileceğini iddia ediyorlar.

Yapay zekayı yanıltabilecek istenmeyen ve ezici sinyal sorunuyla mücadele etmek için Çinli araştırmacılar, gözlemlenen sinyallerden gelen dalgaları otomatik olarak ortadan kaldırabilecek yeni bir öğrenme yöntemi geliştirdiler. Algoritma, hesaplama kaynaklarından tasarruf etmek için yalnızca en yeni, en önemli verilere odaklanarak insan beyninin etkinliğini benzer şekilde simüle eder.

Mart ayının başlarında, Çin'in Havacılık ve Uzay Savunma endüstrisi, Pekin'in yeni hipersonik silahlar bile tasarlayabilecek bir yapay zeka sistemi inşa etmede önemli ilerleme kaydettiğini iddia etmişti.