AKŞAM GAZETESİ
İstanbul merkezli Türk Döner Üreticileri Derneği'nin (UDOFED), Avrupa Birliği'ne başvurarak 'Türk usulü döner' isminin tescilini talep etti. Türkiye'nin amacı, AB ülkelerinde geleneksel Türk yöntemlerinden farklı şekilde üretilen dönerlerin 'döner kebap' ismiyle satılmasının önüne geçmekti.
DÖRT ÜLKE 'TESCİL'E İTİRAZ ETTİ
Bild Gazetesi'nin haberine göre, tescil için ilk onayı veren komisyon, Almanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin itirazları üzerine başvuruyu reddetti.
FARKLI İSİMLERLE SATILACAKLARDI
AB Komisyonu'ndan henüz resmi açıklama yapılmadı; ancak Bild'in haberinde kararın kesin olduğu belirtildi. Bu durumda hindi eti ya da farklı baharatlarla yapılan 'Berlin döneri' ve 'Alman usulü döner' gibi çeşitler, 'döner kebap' adıyla piyasada varlığını sürdürmeye devam edecek. Avrupa'daki üreticiler, Türkiye'nin dönere getirmek istediği standart kuralların çok katı olduğunu savunmuş; kendi çeşitliliklerini ve üretim tarzlarını ortadan kaldıracağını söylemişti.
B PLANI 'SÖDER'
Almanya'nın Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Lideri Markus Söder'in partisi, fırsatı değerlendirerek dönerin bir çeşidini 'Söder' adıyla tescil ettirmişti.
ADI AYNI TADI FARKLI
Türkiye'de döner, dana, kuzu ve tavuk etinden yapılıyor.
Etler genellikle yoğurt, soğan ve baharatla terbiye edilip şişe diziliyor.
Sos kullanımının az olması, etin tadını ön plana çıkarıyor.
Almanya'da döner, tavuk veya hindi etiyle hazırlanıyor.
Dev döner ruloları daha yağlı bir içeriğe sahip oluyor.
İçine salata çeşitleri ekleniyor; yoğurtlu ve acılı soslarla tatlandırılıyor.
ORİJİNAL LEZZETİN 4 SIRRI
Türk tarafının tescil talebinde dönere getirilmek istenen standartlar şöyle sıralanmıştı:
Gerçek döner 16 aydan küçük sığır etinden yapılmalı.
Dana ve kuzu eti dışında hindi etiyle yapılan ürünlere 'döner' denilemez.
Etteki tuz oranı yüzde iki ile sınırlandırılmalı.
Elektrikli makineler yerine 55 cm'lik bıçakla kesilmeli.
AVRUPA'DA KEBABA 'HARAM' KARIŞTIRDILAR!
İsviçre devlet televizyonu +33'ün araştırmasına göre, Avrupa'daki birçok kebapçıda 'helal' etiketiyle satılan ürünlerde domuz eti tespit edildi. Laboratuvar analizleri, menülerde tavuk, dana ya da kuzu olarak belirtilen kebaplarda yüksek oranda domuz DNA'sı bulunduğunu gösterdi.
Rapor, kebapçıların çoğunun sattıkları etin içeriğinden habersiz olduğunu, çünkü dev kebap rulolarını hazır şekilde toptancılardan aldıklarını ortaya koydu. Birçok işletme menülerinde 'helal' ibaresi kullansa da bu ifadenin çoğu zaman denetlenmediği vurgulandı.