Yahya Sinvar kimdir? Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatı

İşgalci İsrail, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'de öldürüldüğünü iddia etti. Ordudan yapılan açıklamada, ''Yahya Sinvar'ın ölüp ölmediği kontrol ediliyor'' ifadeleri kullanıldı. Peki, Yahya Sinvar kimdir?

İşgalci İsrail ordusundan yapılan açıklamada, operasyon sonrası yapılan değerlendirmelerin sürdüğü fakat öldürülen üç kişiden birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olabileceği aktarıldı. İsrail'den "Şu aşamada Sinvar'ın kimliğini doğrulamıyoruz." ifadelerini kullandı.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında bulunduğu dönemde Han Yunus mülteci kampında doğdu ve çocukluğunu burada geçirdi. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda tamamladıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi'nde Arapça Çalışmaları alanında lisans eğitimi aldı.

Sinvar, 1982 yılında ilk kez tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde hapis yattı. 1988'de, iki İsrail askerinin kaçırılması ve İsrail ile işbirliği yaptığı düşünülen dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesiyle suçlandı ve Şubat ayında tutuklandı.

22 yıl cezaevinde kaldıktan sonra, 2011 yılında Hamas tarafından rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit'in serbest bırakılması için yapılan esir değişiminde, 1.026 kişi arasında yer alan en kıdemli Filistinli mahkûm oldu.

Mart 2021'de yapılan seçimlerde, Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi. Gazze'deki en üst düzey Hamas yetkilisi olmasının yanı sıra, Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesi olarak kabul ediliyor.