Dünya Sağlık Örgütü X hastalığı (X disease) belirtileri nelerdir? X virüsü nedir?

X hastalığı (X disease) gündemde merakla araştırılan konular arasında yer aldı. X hastalığı, bilinmeyen bir patojenin neden olduğu varsayılan, önlem alınmazsa ciddi bir mikrobiyal tehdide neden olabilecek ve salgın meydana getirebilecek gizemli hastalığın genel adıdır. Peki, X virüsü nedir? Dünya Sağlık Örgütü X hastalığı (X disease) belirtileri nelerdir?

X hastalığı, gizemini koruyan ve henüz hastalık olarak tanımlanamayan potansiyel bir tehlike olduğu için nasıl belirtiler gösterdiğine dair soru işaretleri söz konusu olur. X hastalığı, 2018 yılında ortaya Dünya Sağlık Örgütü tarafından öncelikli hastalıklar listesine eklenen, gelecekte pandemi meydana getirme potansiyeli olan bilinmeyen bir patojene atfedilen bir isimdir. Dünya Sağlık Örgütü X hastalığı (X disease) belirtileri nelerdir?

X HASTALIĞI (X DİSEASE) NEDİR?

X hastalığı, aslında var olmayan, DSÖ tarafından araştırma için öncelikli kabul edilen patojenler listesine alınan ve salgın riski barındıran varsayıma dayalı bir patojene verilen sembolik bir isimdir. İsmi ilk olarak 2018 yılında ortaya atılan X hastalığı, yeni keşfedilen veya pandemi potansiyeli olan bir patojeni ifade etmek için kullanılmıştı. O dönemden sonra 2019 yılında ortaya çıkan pandemi koronavirüs olarak tarihe geçmişti.

X HASTALIĞI NE TÜR BELİRTİLERE NEDEN OLABİLİR?

X hastalığı, gizemini koruyan ve henüz hastalık olarak tanımlanamayan potansiyel bir tehlike olduğu için nasıl belirtiler gösterdiğine dair soru işaretleri söz konusudur. Ancak yapılan çalışmalar üst solunum yolu virüsü olarak ortaya çıkabileceği yönünde görüşler içerirken, x hastalığının belirtilerinin de üst yolunum yolu enfeksiyonlarındaki belirtilere benzerlik gösterebileceğini ortaya koymuştur.

X hastalığının, kesin bir hastalık olarak tanımlanması ve üst solunum yolu hastalıklarına dahil edilmesi ihtimali düşünüldüğünde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları ve halsizlik gibi belirtiler göstermesi olasıdır.