Fazla vitamin tüketenlerde görülüyor! Hipervitaminozun belirtilerine dikkat

Son bahar ve kış ayları vücudun D vitamini alması için yeterli güneş enerjisine sahip değildir. Her yetişkinin, günlük olarak alması gereken belirli bir D vitamini ölçüsü vardır. Takviyelerle ve bazı ilaçlarla alınan D vitamininin fazlalığı ise toksisiteye ve hipervitaminoza sebep olur. Bu durumda da vücut bazı reaksiyonlar gösterebilir.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

D vitamini vücudun alması gereken önemli vitamin kaynaklarından birisidir. Doğal olarak güneşten alınan D vitamini, son bahar ve kış aylarına doğru karşılanmakta zorlandığı için takviyelerle desteklenir. Fazla D vitamini kullanımı ise vücutta farklı tepkimelere ve hipervitaminoza yol açar.

D VİTAMİNİNİ FAZLA KAÇIRMAYIN

Aksam.com.tr'nin İngiliz The Mirror'dan aktardığı habere göre; Sonbahar ve kış aylarında, D vitaminini beslenmenizden almanız gerekir çünkü güneş, vücut için vitamini üretecek kadar güçlü değildir. Bu nedenle yetişkinler, günde en az 600 IU almak için gıdalardan veya takviyelerden ek D Vitamini almalıdır.

Ancak çoğu şeyde olduğu gibi, çok fazla güneş ışığı vitamini almak sağlığınız üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Tıbben hipervitaminoz olarak bilinen D Vitamini toksisitesi nedir ve çok fazla aldığınız uyarısının belirtileri nelerdir?

D VİTAMİNİ TOKSİSİTE BELİRTİLERİ

Doktorlar fazla D vitamini kullanımının toksisitesi ve zararları hakkında insanları uyardı. Hipervitaminoz D olarak bilinen bu durum giderek artıyor ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

İngiltere'de orta yaşlı bir adam, bir dizi olağandışı semptomdan şikayet ettikten sonra aile doktoru tarafından hastaneye sevk edildi. Bunlar semptomlar arasında kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, bacak krampları, kulak çınlaması, ağız kuruluğu, susuzluk, ishal ve kilo vardı.

SEMPTOMLARI TOPLAM ÜÇ AY DEVAM ETTİ

Adam her gün 50.000 mg D Vitamini (günlük gereksinim 600 mg veya 400 IU'dur) içeren 20'den fazla reçetesiz takviye alıyordu. Alınan vitaminler arasında; vitamin K2 100 mg (günlük gereksinim 100–300 μg); C vitamini, B9 vitamini (folat) 1.000 mg (günlük gereksinim 400 μg); B2 Vitamini (riboflavin), B6 Vitamini, omega-3 günde iki kez 2.000 mg (günlük gereksinim 200-500 mg), artı birkaç başka vitamin, mineral, besin ve probiyotik takviyesi vardı.

Semptomları geliştikten sonra günlük takviyelerini almayı bıraktı, ancak semptomları kaybolmadı. Kan testleri, önerilen D vitamini seviyesinin yedi katı olduğunu ortaya koydu. D vitamini toksisitesinin geliştiği döngü (yaklaşık iki aylık yarılanma ömrü) göz önüne alındığında, semptomların birkaç hafta sürebileceği söylendi.

GÜNLÜK NE KADAR D VİTAMİNİ ALMALISINIZ?

Uzmanlar D vitamini takviyesi almak isteyen kişiler için günde 10 mikrogramın yeterli olacağını söylüyor. Günde 100 mikrogramdan (4.000 IU) fazla D vitamini almayın.

"Bu, hamile ve emziren kadınlar ve yaşlılar ve 11 ila 17 yaş arasındaki çocuklar dahil yetişkinler için geçerlidir."

Hipervitaminoz veya D vitamini toksisitesinin diğer semptomları şunları içerebilir:

Uyuşukluk

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

İlgisizlik

Psikoz

Depresyon

Sersemlik

Kabızlık

Peptik ülserler

Pankreatit

Yüksek kan basıncı

Anormal kalp ritmi

Böbrek anormallikleri

İltihaplı göz hastalığı

Eklem sertliği

İşitme kaybı veya sağırlık.