Uzmanlardan korkutan uyarı! Dünyanın yarısı uzağı göremeyecek

Uzağı görememe (miyop) sorunu her geçen gün artıyor. 50 yılda yüzde 40 oranında artış olduğunu belirten uzmanlar, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının miyop olacağını öngörüyor.

Çocuklarda uzağı görememe (miyop) sorunu küresel bir sağlık krizine dönüştü. 1980 ve 1990'ların sonunda, Singapur'da yaşam koşullarının iyileşmesiyle özellikle çocuklar miyop olmaya başladı. Bugün genç yetişkinlerde miyop oranı yüzde 80 civarında olan Singapur, "dünyanın miyop başkenti" olarak anılıyor.

ÇİN'DE ARTIŞ YÜKSEK

Singapur Ulusal Göz Merkezi'nde (SNEC) kıdemli danışman Audrey Chia, "20 yıldır[bu]sorunla uğraşıyoruz, bu yüzden neredeyse duyarsızlaşmış durumdayız" diyor ve ekliyor: "Singapur'da yaşananlar tüm dünyada tekrar ediyor gibi görünüyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yetişkinlerin yaklaşık yüzde 40'ı miyop, bu oran 1971'de yüzde 25'ti. Oranlar İngiltere'de benzer şekilde yükseldi. Ancak Güney Kore, Tayvan ve Çin'de yakını görememe sıklığı yüzde 84 ila 97 arasında. Çin'deki çocuklar arasında çarpıcı bir şekilde arttı ve daha ileri yaştaki çocuklar arasında görülme sıklığı yüzde 76-90'a ulaştı. Mevcut eğilimler devam ederse, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısı miyop olacak. Ve sorun her zamankinden daha hızlı yayılıyor" dedi.

8 YAŞIN ALTINA DÜŞTÜ

Chia, "Çocuklarda miyop görülme yaşı ortalama 8 ila12 iken, bu ortalama da aşağı indi. Bir çocuk ne kadar erken miyop olursa yetişkinlik döneminde miyopları o kadar ilerliyor ve ilerleyen yaşlarda görme kaybı riskiyle yüzleşiyor.