Uzman isimden Dijital Faşizm yorumu! Avrupa X'i kısıtlayacak mı?

Sosyal Medya platformaları gün geçtikçe ülkelerin hukuk sistemine karşı çıkıyor. Kastamonu Öğretim üyesi Prof. Dr. S. Tunay Kamer, AKŞAM TV'de Eda Cabuk Işık'ın Dijital Faşizm ile ilgili sorduğu soruları yanıtladı. Avrupa'da neler oluyor X'te kısıtlamaya gidilir mi? Dijital Faşizme nasıl dur denilir? Detaylar haberimizde…

Sosyal Medya platformaları gün geçtikçe ülkelerin hukuk sistemine karşı çıkıyor. Kastamonu Öğretim üyesi Prof. Dr. S. Tunay Kamer, AKŞAM TV'de Eda Cabuk Işık'ın Dijital Faşizm ile ilgili sorduğu soruları yanıtladı. Avrupa'da neler oluyor X'te kısıtlamaya gidilir mi? Dijital Faşizme nasıl dur denilir? Detaylar haberimizde...

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Elon Musk arasında gerçekleşen tartışma Avrupa'ya sıçradı. AB komisyonu Elon Musk'u X'i kısıtlamakla tehdit etti. Yaşanan bu gelişmeler sonrası Avrupa'da sosyal medya platformları nasıl etkilenecek?

Kastamonu Öğretim üyesi Prof. Dr. S. Tunay Kamer, Dijital Faşizm ile ilgili soruları AKŞAM TV'de yanıtladı.

Prof. Dr. S. Tunay Kamer, sosyal medya platformlarının ülkelerin kurallarını tanımadan kendi kurallarına göre hareket ettiğini vurgularken, "Ülkemizde de Güney Amerika ve Avrupa'da benzer durumla karşı karşıyayız. Zaman zaman X, Instagram ya da TikTok gündeme geliyor" dedi.

Prof. Dr. Kamer'in açıklamalarından satır başları:

Şöyle bir durum söz konusu her ülkenin hukuk kuralları birbirinden farklılık gösteriyor. İngiltere'de yaşanan olay Elon Musk'un açıklaması göçmenlerin sokağa dökülmesi ya da hükümetin yanlış tavırlar içerisinde olduğu ile ilgili somut net açıklamalar. Dolayısıyla ülkenin hukuk politikalarına kendi düzenlerine karışma eğilimi gösteriyor. Bu kapsamda bizim ülkemizde de sosyal medya platformları ülkemizle ilgili kararları uygulamama konusunda birçok faaliyet içerisine girdiler.

Bu konuda 2020 yılında Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapmıştı. "Bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmen sonu dijital faşizmdir demişti. Dolayısıyla günden güne her ülkenin sorunu olmaya başladı. Sosyal medya platformları artık hükümetlerin ya da ülkelerin hukuk kurallarını tanımak yerine kendi politikalarını yerine getiriyorlar. İngiltere'deki bu olay da Elon Musk'ın yapmış olduğu açıklamalar çerçevesinde İngiltere Adalet Bakanı ya da İngiltere Başbakanının yapmış olduğu karşı açıklamalarla kızıştığı gözleniyor.

ABD seçimlerine de baktığımızda da bir önceki seçimde Biden'ı desteklemişti. Musk'ın yavaş yavaş Trump'a döndüğünü hatta Trump'a değil rakibine destek verdiğini daha sonra Trump'ın ön plana çıkmasıyla Trump'a açık şekilde destek verdi.

Aslında sosyal medya da gelinen noktada gizli servise de ekmek çıkıyor. Gizli servisler toplamış olduğu tüm verilerle her türlü manipülasyona yönlendirmeyi yapıyorlar. Bide buna sosyal medya platformalarının CEO'ları ya da patronları eklenince tüm ülkenin politikalarına müdahale ediliyor.

Ülkemizde ki gezi olaylarında da yansımıştı X'teki olaylar. Dolayısıyla buradaki durum şu dijital faşizme tüm ülkelerin dur demesi lazım bununla ilgili uluslararası anlamda ciddi önemlerin alınması lazım. Önemlerin alınmadığı takdirde hem Türkiye'de hem Filistin olaylarında keza Rusya-Ukrayna olaylarına sosyal medya platformları kendi bakış açışına göre yönlendiriyorlar.