Muhammed Gökalp
Hidrojen, son yıllarda "beyaz petrol" olarak anılmaya başlandı. Bu terim, beyaz petrolün enerji sektöründeki devrim niteliğindeki rolünü gözler önüne seriyor.
BÖLGEDEN BEYAZ PETROL FIŞKIRIYOR... ALTYAPI KURULACAK
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretilen yeşil hidrojen, sıfır emisyonlu bir yakıt olarak fosil yakıtların yerini alabilecek potansiyele sahip.
Elektrikli araçlar, enerji depolama sistemleri ve sanayi sektöründe geniş bir kullanım alanı bulan hidrojen, karbon salınımını azaltma hedefleri doğrultusunda dünya çapında önemli bir alternatif enerji kaynağı haline geliyor.
Özellikle, hidrojenin taşıma ve depolama kolaylığı, onu enerji güvenliği açısından stratejik bir kaynak yapıyor. Birçok ülke, hidrojenin üretimi ve dağıtımı için yatırımlarını artırırken, bu alandaki teknolojik gelişmeler de hız kazanıyor.
Bu gelişmelerin gölgesi altında beyaz petrol ile ilgili Almanya'dan yeni bir haber geldi.
TAM 19 MİLYAR EURO ÖDENECEK
Almanya, bu yıl 19 milyar avroluk hidrojen şebekesinin ilk 525 km'sini başlatacak.
Almanya, önümüzdeki sekiz yıl içinde hidrojen altyapısının omurgasını oluşturmayı planlıyor.
Yaklaşık 507 kilometrelik kısmı mevcut doğalgaz boru hatlarından dönüştürülecek.
Geri kalan kısmın ise özel olarak inşa edileceği belirtiliyor.
Önümüzdeki yıl, 2032 yılına kadar 9 bin kilometrelik bir çekirdek şebeke oluşturmayı hedefleyen orta vadeli plan kapsamında şebekeye 142 kilometre daha boru hattı eklenecek.
Sistemin kurulması için yaklaşık 19 milyar euro ödenmesi bekleniyor.
Üretim, depolama ve ithalat noktalarını sanayi bölgeleriyle birbirine bağlayacak olan ağa ülkenin tüm eyaletleri bağlanacak.
ALMAN BAKAN OTOBAN AĞINA BENZETMİŞTİ
Federal Ağ Ajansı Ekim 2024'te planı onayladığında, Ekonomi bakanı Robert Habeck hidrojen şebekesini büyük ana yollar ve daha küçük besleyici yollar içeren otoban ağına benzetmişti.