Ukrayna krizinde en büyük soru işareti: Avrupa neden korkuyor?

Rusya ile Ukrayna arasındaki tansiyon giderek artıyor. ABD istihbarat analizcileri, olası bir savaşta binlerce askerin yanında 50 bin sivilin de ölebileceğini raporladı. Bu gerilimin askeri boyutunun dışında global çapta ekonomik savaşı da başlatabileceği belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri - Muhammed Gökalp

ABD Başkanı Biden ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz yaptıkları ortak toplantıda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya karşı sert yaptırımlardan oluşan birleşik bir cephe sunmaya hazır olduklarından bahsetti. Fakat ortak toplantıda Scholz Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi konusunda "Buna bir son vereceğiz" dediği gibi, Rusya'yı Almanya'ya bağlayan gaz boru hattı olan Nord Stream 2'nin geleceği konusunda sessiz kaldı.

Aksam.com.tr'nin Politico'dan aldığı habere göre, Biden ile ortak düzenlenen toplantıda Scholz, "Birlikte hareket edeceğiz, farklı adımlar atmayacağız. Rusya için çok zor olacak" ifadelerini kullandı.

Ekonomi muhabiri Doug Palmer Rusya'nın yaptırımlara missilleme yapmasının Avrupa'yı ABD'den çok daha fazla etkileceğini belirtti. Yapılan araştırmalara göre, 2020 yılında ABD şirketlerinin Rusya ile 12.5 milyar dolarlık yatırımları var. Avrupa'nın Rusya ile ticareti ise tam 3.6 trilyon dolar!

AVRUPA ENDİŞELİ

AB, enerji kaynaklarının çoğu için Rusya'ya bağımlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa'yı olası yaptırımlara karşı doğal gaz ile tehdit ediyor. ABD'li yetkililer ayrıca Rusya'dan gaz taşıyan yeni Nord Stream 2 boru hattının Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde faaliyete geçemeyeceğinden emin olduklarını söylüyorlar. AB ve Rusya arasındaki enerji ticareti ABD ile Rusya arasındakinden daha fazla. Bu durum Avrupa'yı olası bir savaş durumunda endişe altına alıyor.

YAPTIRIMLARI ÜNLÜ FİRMALARI ETKİLEYEBİLİR

Uzmanlar yaptırımlar sonucu teknoloji şirketlerinin zarar görebileceğini bildiriyor. Çünkü ABD yönetiminin düşündüğü yaptırımlardan bir tanesi ihracat kontrollerinin olacağı belirtiliyor. Birçok yabancı şirketin teknolojik ürünlerinin Rusya'ya satılmasını engellenmesi düşünülüyor. ABD-Rusya İş Konseyi'nin çeşitli üyelikleri, mali cephe de dahil olmak üzere yeni yaptırımlardan etkilenebilecek birçok tanınmış ABD şirketinin olacağını gösteriyor. Bu şirketler arasında dünyaca bilinen Abbott, Boeing, Cargill, Pfizer, Google, ExxonMobil, Procter & Gamble gibi şirketler yer almakta.

2014 RUSYA YAPTIRIMI NE KADAR ETKİLİ OLDU?

Bir araştırma, bu yaptırımların 2014'ten bu yana Rus şirketlerine neredeyse 100 milyar dolara mal olduğunu tahmin ediyor. Ancak, Putin'i Ukrayna'daki eylemlerini tersine çevirmeye ikna edecek kadar acı verici olmadığı açık. ABD'li yetkililer, yeni bir yaptırım diliminin çok daha şiddetli olacağı ve hem kısa hem de uzun vadede Rusya ekonomisine çok daha fazla zarar vereceği sinyalini vermeye çalışıyor. Ancak asıl soru, Putin'in ABD ve AB yaptırımlarının Rusya'ya bu kadar büyük bir darbe vuracağına inanıp inanmadığı.

OLASI SAVAŞIN KÜRESEL PİYASALARA ETKİSİ

Dünya Ticaret Örgütü'ne göre, Rusya 2020'de dünya ithalat ve ihracatının yalnızca yüzde 1,9'unu oluşturdu. Bu da Rusya'nın yerini İsviçre ile Tayvan arasına koyuyor. Fakat olası bir savaş küresel çapta öneme sahip olacaktır. Çin ve Rusya'nın birbirine yaklaşması ve her iki ülkenin de Batı'ya daha az güvenmeye teşvik edebileceği gibi uluslararası ilişkileri çeşitli şekilde etkileyebilir. ABD'nin uygulayacağı ihracat kontrolleri ve mali yaptırımlar, Çin gibi Rusya ile ticaret yapmaya devam eden ülkelerle ilişkileri de zorlayabilir. Ayrıca, Avrupa'daki enerji kaynaklarını çeşitlendirme eğilimlerini hızlandıracak ve şu anda Rusya'da iş yapan şirketleri gelecek planları hakkında zor kararlar almaya zorlayacaktır.

Rusya doğal gaz sevkiyatını keserse ve AB birdenbire alternatif arz bulmak zorunda kalırsa, bu küresel enerji piyasalarını bozabilir. ABD'li yetkililer, bunun olması halinde acil durum planları yaptıklarını belirtiler.