Herkesin merak ettiği sorunun şaşırtan cevabı! Uçan balıklar sahiden uçabiliyor mu?

Uçan balık olarak bilinen Exocoetidae familyasında yaklaşık 64 balık türü yer alıyor. Epipelajik bölgede veya güneş ışığı bölgesinde yaşayan bu balıklar, hayatlarını suyun en üst seviyelerine 200 metre mesafede geçirirler. Bu tuzlu su balıkları genellikle Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarında yaşarlar.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Dünya üzerinde 64 tane "uçan balık" olarak adlandırılan balık türü bulunuyor. Genellikle Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarında çok sayıda bulunan bu balık türünün "uçan balık" olarak adlandırılması gerçekten uçabildiklerinden mi yoksa kanat görünümlerine sahip olmalarından mı olduğu ise merak ediliyor. İşte gerçekler...

UÇAN BALIK GERÇEKTEN UÇABİLİYOR MU?

İsmi "uçan balık" olarak adlandırılan bu balık türünün sahiden uçup uçmadığı insanlar tarafından merak ediliyor. Sorunun kısa cevabı aslında hayır. Uçan balıklar teknik olarak motorlu uçuş yeteneğine sahip değildir. Bunun yerine, sadece rüzgar ve okyanus akıntılarıyla taşınan, sudan süzülme ve uçsuz bucaksız mesafelerde manevra yapma gibi gelişmiş bir yeteneğe sahipler

Güçlü omurga kolonları, kemikleşmiş bir kuyruk yüzgecine bağlı olup, kendilerini doğrudan sudan dışarı yansıtmak için gereken sağlam ve aerodinamik özellikleri onlara verir. Genişletilmiş sinir kemerleri, balığın omurgası ve kafatası arasındaki yapıyı güçlendirir. Bu artan sertlik onları uçuşta dengeler, hızlarını arttırır ve havada yön değiştirirken daha iyi nişan almalarını sağlar.

İki büyük uzatılabilir kanatçık "kanatlarını" oluşturur. Yüzerken, bunlar suda daha hidrodinamik hale getirmek için balığın vücuduna yaslanır. " Dört kanatlı uçan balık " olarak adlandırılan bazı türler, havada manevra kabiliyetine yardımcı olmak için kanat benzeri pelvik yüzgeçlere sahiptir.

UZUN SÜRE HAVADA KALABİLİYORLAR

Bu etkileyici sporcular, sudan yüksek hızlarda sıçrayarak saatte 59 kilometreye (37 mil) ulaşabilirler. Tipik olarak yaklaşık 50 metre (160 fit) süzülürken, su akıntılarını ve yukarı çekişleri akıllıca kullanmaları, 400 metreye (1300 fit) kadar seyahat etmelerini sağlar. Bu pullu planörler için en uzun uçuş süresi, 2008 yılında Japonya kıyılarında bir film ekibi tarafından kaydedildi ve etkileyici bir 45 saniye sürdü ve balık saatte yaklaşık 30 kilometre (19 mil) hızla süzüldü.

Uçan balıkların bu eşsiz adaptasyonu, evlerini paylaştığı tehlikeli balıklardan korunmak için geliştirdiği düşünülüyor. Ne yazık ki, okyanus dışındaki yaşam, kendilerini çeşitli deniz kuşlarının menüsüne ekledikleri için daha iyi değil.

Ortalama 1,2 metre (4 fit) irtifaları bazen 6 metreye (20 fit) ulaşan etkileyici aynı zamanda kendilerini düzenli olarak geçen teknelerde denize indirdikleri için insanlarla başlarını belaya sokar. Bu tuhaf eğilim onlara, Yunanca "dışarıda uyumak" teriminin Latince çevirisi olan "Exocoetidae" aile adını kazandırdı.