Üç aylarda hangi ibadetler yapılır? Recep ayı ibadetleri nelerdir?

2024 Miladi takvimde Ocak ayı Hicri Recep ayına denk geliyor. 12 Ocak 2024 Cuma günü üç ayların ilk ayı olan Recep başladı. Dün gece Regaip Kandili idrak edildi. Müslüman alemi bu üç ayları ibadetlerle geçirmek, Allah'a sığınmak ve dualarını etmek istiyor. Peki, Üç aylarda hangi ibadetler yapılır? Recep ayı ibadetleri nelerdir?

Üç ayların ilk ayı olan Recep ayı da içerisinde iki kandil barındıran biricik aydır. Recep ayının fazileti ve anlamı çok büyüktür. Rahmet ve bereket kapılarının sonuna kadar açıldığı bu ayda inanlar günah işlemekten ve Allah'ın istemediği bir davranışı sergilemekten çekinir. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Üç Aylar'ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir. Peki, Üç aylarda hangi ibadetler yapılır? Recep ayı ibadetleri nelerdir?

ÜÇ AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Üç mübarek ay olan Recep, Şaban ve Ramazan-ı Şerif bulunduran Üç Aylar'da ayrıca Regaip, Miraç, Berat ve Kadir geceleri gibi İslam dinince önemli kabul edilen gün ve geceler bulunuyor. Recep Ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan Ayı ile sona eren Üç Aylar'ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

Üç aylarda Müslümanlara, yaptığı ibadetlerin daha fazlasını yapmaları önerilir. Regaib, Miraç, Berat Kandillerinin ve Kadir Gecesinin yer aldığı üç aylarda Peygamberimiz (s.a.v.); "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır." buyurmuştur. Yani üç aylarda faziletli sayıldığı için ibadetler artırılır, günahlardan sakınılır ve Ramazan ayına hazırlık yapılır.

Allahü teâlâ, kullarına çok acıdığı, merhamet ettiği için, bazı günlere, gecelere ve aylara kıymet vermiş, bu zamanlarda yapılan dua ve tövbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibadet yapmaları, yalvarmaları, dua ve tövbe etmeleri için bu zaman dilimlerini sebep kılmıştır.

RECEP AYININ ANLAMI NEDİR?

Peygamber Efendimiz'in buyurduğuna göre Recep Ayı Allah'ın ayıdır. Kelime anlamı itibariyle korkmak veya saygı duymak anlamlarına gelen recb kökünden türeyen Recep kelimesi saygı göstergesinin ve savaşmanın haram olduğu aylardan biridir. Bu dört ay ise Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recep'tir. Yüce Allah (c.c) Tevbe Suresi 36. Ayette "Doğrusu Allah'a göre ayların sayısı, Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur.

O aylarda kendinize zulmetmeyin, müşrikler sizinle topyekün savaştıkları gibi siz de onlarla topyekün savaşın. Bilin ki Allah buyruklarına karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir" buyuruyor. Cemaziyelahir'den sonraki Kameri ay olan Recep de, İslamiyet'ten önce dahi saygıya ve hürmete laik bir aydır. Üç ayların ilki olan Recep, çok kıymet verilen bir ay olmakla birlikte tövbe ve istiğfar ayıdır.

Recep Ayı Namazı

Recep ayı namazı olarak değerlendirildiğinde Recep ayında kılınması gereken bir namaz var mıdır? sorusu akıllara geliyor. Recep ayını karşılayan gece yani 11 Ocak 2024 Perşembe'yi Cuma gününe bağlayan gece 20 rekatlık nafile namazı (İkişer rekatta bir selam) vardır. Recep ayında 30 rekatlık bir namaz daha bulunur ama bu Recep ayının geneline yayılan bir ibadettir. Recep'in ilk 10 gününde 10 rekatı, ikinci 10 gününde ikinci 10 rekatı, üçüncü 10 gününde ise üçüncü 10 rekatı kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 3 İhlas ve 3 Kafirun Suresi okunur.

Recep Ayı Orucu

Hz. Peygamberimiz Recep ayında oruç tutulması tavsiyesinde bulunmuştur. Recep ayının ilk gün orucu çok önemlidir ve 1, 2 ve 3. Günün orucunun faziletleri büyüktür. Hadis-i Şeriflerde zikredildiği üzere; "Allah-u Teala, her kim Recep'in birinci gecesinde oruç tutarsa üç sene ibadet sevabı verir" buyuruluyor. İkinci gecesi oruç tutulursa iki sene, üçüncü gecesi tutulursa 1 senelik ibadet sevabı olmakla birlikte "Recep'in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir. İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin kefaretidir. Sonra her gün bir aylık bağışlanmadır." Diğer bir Hadis-i Şerif'te ise şu müjde yer almıştır: "Recep'in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır." Oruç tutamayan kimseler ise maddi durumları el vermesiyle birlikte yoksullara ve medreselerde eğitim gören talebelere yemek ikramında bulunabilir.

Recep Ayı Tesbihatı

Üç ayların birinci ayı Recep'in ilk 10 gününde çekilmesi çok kıymetli olan bir zikir ve tesbihat bulunmaktadır. İlk 10 gün 100 kere Subhânallahil Hayyul Kayyûm. (Hay ve Kayyum olan Allah'ı tesbih ederim) çekilmesiyle kişi faziletine fazilet katmaktadır.