Regaip Kandili bu hafta hangi gün? Üç aylar ne zaman başlıyor?

2024 yılı dini günler takvimine göre üç aylar için heyecanlı bekleyiş başladı. Ramazan ayını müjdeleyen üç aylar, Müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır. Üç aylar insana yaratıcıya, ailesine, çocuklarına, milletine ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarını hatırlatıyor. Peki, bu sene üç aylar ne zaman başlıyor? Regaip Kandili bu hafta hangi güne denk geliyor?

Ramazan ayının habercisi ve üç ayların ilk kandil gecesi Regaib Kandili için geri sayım başladı. Üç aylar, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve heyecanla hazırlanmak için iyi bir imkandır. Mümin vatandaşlar bu sene üç ayların ne zaman başlayacağını ve kandilin hangi güne denk geldiğini sorguluyor. Peki, Üç aylar ne zaman başlıyor? Regaip Kandili bu hafta hangi gün?

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan takvime göre, içinde Recep, Şaban ve Ramazan aylarının bulunduğu Üç Aylar, 12 Ocak 2024 Cuma günü başlayacak.

Regaip Kandili ise 11 Ocak Perşembe gecesi idrak edilecek.

2024 yılı Dini Günler Takvimi'ne göre, 1 Recep 2024 yılında 12 Ocak Cuma gününe denk geliyor.

Şaban ayı 11 Şubat tarihinde; 2024 Ramazan ayı ise 11 Mart Pazartesi günü başlayacak.

10 Mart akşamı ilk sahura kalkılacak. 11 Mart akşamı da ilk oruç açılacak.

2024 yılı Ramazan ayının ilk teravih namazı da 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece yatsı namazını müteakiben camilerde ve evlerde kılınabilecek.

REGAİP KANDİLİNİN ÖNEMİ

Recep ayının ilk cuma gecesi olan Regaip Kandilinin üç ayların manevi ikliminin habercisidir.

Regaip, kelime olarak, 'herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek' demektir. Yüce Allah'ın, rahmetinin, mağfiretinin ve nimetlerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah'a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye Regaip gecesi denilmiştir.

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ

"Üç aylar, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve heyecanla hazırlanmak için iyi bir imkandır" diyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, üç ayların önemini şu sözlerle vurguladı:

"Bu aylar, hayatımız için bir murakabe sistemi kurmak, bizi bir girdap gibi içine çeken dünyevileşme sarmalından sıyrılıp yaratılış gayemizi düşünmek, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi gözden geçirmek için son derece kıymetli zamanlardır. Bu mübarek günlerin ruhumuza akseden manevi atmosferiyle geçmişin ve şimdiki zamanın muhasebesini yaparak kendimizle yüzleşmeliyiz"

2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

11 Ocak Perşembe: Regaib Kandili

12 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı

6 Şubat Salı: Mirac Kandili

24 Şubat Cumartesi: Berat Kandili

11 Mart Pazartesi: Ramazan Başlangıcı

5 Nisan Cuma: Kadir Gecesi

9 Nisan Salı: Arefe

10 Nisan Pazartesi: Ramazan Bayramı (1.Gün)

11 Nisan Salı: Ramazan Bayramı (2.Gün)

12 Nisan Çarşamba: Ramazan Bayramı (3.Gün)

15 Haziran Cumartesi: Arefe

16 Haziran Pazar: Kurban Bayramı (1.Gün)

17 Haziran Pazartesi: Kurban Bayramı (2.Gün)

18 Haziran Salı: Kurban Bayramı (3.Gün)

19 Haziran Çarşamba: Kurban Bayramı (4.Gün)

7 Temmuz Pazar: Hicri Yılbaşı

16 Temmuz Salı: Aşure Günü

14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili