Gözler üniversite sınav sonuçlarının açıklanacağı o tarihte! TYT sonuçları ne zaman açıklanacak 2024?

YKS sınav oturumları Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından Haziran ayında gerçekleştirildi. TYT oturumu 8 Haziran'da AYT ve YDT oturumları ise 9 Haziran'da uygulandı. Sınava katılan 3 milyonu aşkın aday gözlerini sonuçlara çevirdi. Sonuçlar açıklandıktan sonra adayların tercih süreci ve akabinde kayıt işlemleri başlayacak. Peki, TYT sonuçları ne zaman açıklanacak 2024?

Geçtiğimiz ay ÖSYM tarafından uygulanan üniversite sınavının sonuçları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 8-9 Haziran'da gerçekleştirilen sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ÖSYM takvimi kapsamında yer aldı. TYT sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? İşte üniversite sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih...

TYT SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TYT, ADT ve YDT sonuçları 17 Temmuz 2024 tarihinde erişime açılacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçları (https://sonuc.osym.gov.tr/) üzerinden görüntülenebilecek. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:

- Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı

- TYT puanı ve başarı sırası

- Varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları

- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)

- Yerleştirme puanları ve başarı sıraları

2024-YKS (TYT, ADT, YDT) sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır.

Bu kontenjan ve koşullar "2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alacaktır. Adaylar kılavuza 2024 Temmuz ayı içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir.

YERLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirme yöntemi kılavuzda açıklanmıştır. Özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi ise kılavuzdaki 6. maddede anlatılmaktadır.

Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; yerleştirme puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

2024 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2024 yılı yerleştirme puanları ile 2024 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.