Twitch Nedir? Kimler Twitch Yayını Yapabilir?

Twitch platformu hakkında tüm detaylar Akşam'da! Kimlerin Twitch yayını yapabileceği ve bağış yapabileceğini öğrenmek için hemen tıklayın.

Son yıllarda sosyal medya platformlarında yapılan canlı yayınlar oldukça ilgi çeker hale geldi. Görece kısa bir geçmişi olan Twitch, oyuncularla izleyicileri sanal bir platformda buluşturmasıyla popülerliğini giderek arttırdı. 2011 yılında Justin TV'nin yan ürünü olarak piyasaya sürülen Twitch, kısaca online bir televizyon programı olarak nitelendirilebilir. Canlı sohbet özelliği sayesinde dünyanın farklı bölgelerindeki takipçilerinizle konuşabilir, yeteneklerinizi sergileyebilir ve oynadığınız oyunlardan ses ve görüntüleri paylaşabilirsiniz. Sanal oyun dünyasını canlı sohbetler ve yayınlarla daha etkin kılmasının yanı sıra eğlenceli bir ortam da sunuyor.

Günde ortalama 30-40 milyona varan ziyaretçi sayısıyla Twitch tüm dünyada aktif olarak kullanılıyor. Windows, Mac ve diğer oyun konsollarına sahip olan her kullanıcı, Twitch yayını açabilir. Dünyadan pek çok dille entegre bir şekilde çalışan Twitch, son yıllarda Türkiye'de de giderek yaygınlaştı. Peki tam olarak Twitch yayını nasıl açılır? Gelin bu ve diğer soruların yanıtlarına yakından bakalım.

TWİTCH YAYINI NASIL AÇILIR?

Twictch'de yayın açabilmeniz için her şeyden önce bir hesabınız olması gerekir. Twitch hesabı açabilmek içinse Amazon platformunda bir üyelik açmalısınız. Üye olurken sizden istenen kredi kartı bilgilerini ve diğer bilgileri eksiksiz girmeniz önemli. Abonelik oluşturduktan sonra 1 ay ücretsiz kullanabiliyorsunuz. 1 aydan sonra kullanmak isterseniz, 4,99 dolar üyelik ücreti ödemeniz gerekir. Eğer Twitch Prime kullanmayı düşünüyorsanız ayda 3 dolar ödeme yapmalısınız. Bu şartları sağladıktan sonra Twitch'de yayın açabilirsiniz. Daha çok takipçiye ulaşmak ve etkileşimi artırmak adına Twitch Prime üyeliğini denemek akıllıca bir seçim olabilir. Kanallara ücretsiz abone olma, yüklediğiniz videoyu 60 gün saklayabilme ve farklı sohbet ayrıcalıkları Twitch Prime'ın avantajlarından sadece birkaçıdır.

KİMLER TWİTCH'DE CANLI YAYIN AÇABİLİR?

Üyelik işlemlerini tamamlayan ve ödemelerini yapan herkes Twitch'de yayın açabilir. Sistemi daha iyi çözdükten sonra yayın açmanız, hem takipçi kazanmanızı hem motivasyonunuzu artırabilir. Twitch yayınları için bilgisayarınızın bazı donanımlara sahip olması iyi olabilir. Öncelikle bilgisayarınızın kamera ve mikrofonu düzgün çalışmalı. Yayınlarınızı kontrol etmek için stream deck yayın kontrolcüsü ve dilerseniz kayıtlarınızı yüklemek için OBS'ye sahip olmalısınız.

TWİTCH'DEN NASIL PARA KAZANABİLİRSİNİZ?

Öncelikle Twitch'de yayın açmanız için üyelik işlemleri ve diğer yasal prosedürlerden sonra diğer oyuncuların ilgisini çekecek yayınlar ve paylaşımlar yapmalısınız. Bağış yoluyla takipçileriniz size para gönderebilir ve böylece gelir elde edebilirsiniz. Twitch üzerinden bugüne kadar yapılan en büyük bağış miktarı 1 milyon dolar şeklindedir. Türkiye'de çok yaygın olmasa da bağış yoluyla kullanıcılar gelir elde edebiliyorlar. Diğer yöntemde ise Twitch ile ortaklık kurmalısınız. Twitch ile ortaklık kurmanız için izlemeniz gereken bazı adımlar vardır:

5000 aboneye ulaştıktan sonra katılan her aboneden 5 dolarlık bir gelir elde edersiniz. Twitch ile ortaklığınızdan dolayı bu 5 dolarlık ücretin sadece 1,5 dolarlık kısmı sizin hesabınıza geçecektir. Twitch canlı yayın üzerinden düzenli gelir elde etmek istiyorsanız, günde ortalama 6 saat aktif olmanız idealdir. Turnuvaların yoğun olduğu dönemlerde günde 350 bin ile 1 milyon arası kullanıcıdan sizler de yeni takipçiler kazanabilirsiniz. Peki Twitch üzerinden aylık ne kadar kazanabilirsiniz? Abone sayınız fazlaysa, aylık 50 bin- 300 bin dolar arasında bir gelir elde edersiniz. Türkiye'de Twitch yayıncılarının platform üzerinden elde edilebileceği maksimum gelir ise 50 bin Türk lirası ile sınırlı.