Türkiye'nin en güzel kanyonları

Türkiye'nin eşsiz coğrafi güzellikleri, denizleri, ormanları, dağları bilinse de kanyonları pek dile getirilmiyor ya da çok akla gelmiyor.

Ülkemiz birbirinden harika kanyonlara ev sahipliği yapıyor. Bu yazıda mutlaka görmeniz gereken kanyonları derledik.

KIZILIRMAK'TA BİR DEV

Samsun'da bulunan Şahinkaya Kanyonu, Kızılırmak üzerinde yaklaşık 2.5 kilometre boyunca uzanıyor. Kızılırmak'ın turkuaz rengi suları üzerindeki heybetli görüntüsüyle görenleri büyüleyen kanyon nehir üzerindeki en dar, en uzun geçit konumunda. Vezirköprü İlçesi'nde Altınkaya Baraj Gölü'nde bulunan kanyon, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı da olmuş durumda. Kanyonda su derinliğinin ortalama 106 metre olduğu kanyon yüksekliğinin ise 340 metreye kadar çıktığı söyleniyor. Vezirköprü'de ise Hititlere kadar uzanan bir medeniyet geçmişinin izleri ve birikimleri var. Hitit krallarının tahta çıkarken kutsandığı yer de Vezirköprü'de. Şu an bu bölgede Alman arkeologlar kazı çalışmaları yapıyor. Dolayısıyla gerek Kunduz Dağı gerekse Şahinkaya Kanyonu gelecek yıllar içinde gerçekleşecek adımlarla hatırı sayılır bir çekim yeri olma yoluna girmiş.

Antalya'nın Köprülü Kanyon Milli Parkı büyüleyici kanyonlarımızdan bir diğeri. Manavgat'ta Köprüçay Nehri üzerinde yer alan yarma vadi 14 km uzunluğu ve 100 m'yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri. Köprüçay, Türkiye'nin en güzel doğal rekreasyon alanlarından birisini teşkil ediyor.

RAFTİNGİN MERKEZİ

Bunun yanı sıra, nehrin batısındaki dağlık arazide bulunan antik Selge kenti; nehrin kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma Devri'ne ait köprüler ve tarihi yollar gibi pek çok arkeolojik kaynaklar, Köprülü Kanyon'un önemini artırmakta. Başta, Türkiye'nin en önemli rafting rotalarından biri olan Köprüçay üzerinde rafting, kano ve kanyoning (kanyon geçişi) sporları olmak üzere; yüzme, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, oryantiring, bisiklet, olta balıkçılığı vb. sportif etkinlikler ile botanik-yaban hayatı gözlemciliği, jeolojik yapı gözlemciliği, kampçılık, fotoğrafçılık, piknik, cip safari, yayla gezileri gibi çok çeşitli etkinliklere katılma olanağı bulunmakta.

TURİST AKINI VAR

Aydın Bozdoğan'da yer alan Arapapıştı Kanyonu diğer adı ile İnceğiz Kanyonu da son yıllarda ilgi odağı haline gelmeye başlayan harika doğal güzelliğe sahip kanyonlarımızdan. Kanyonda bulunan Kemer Barajı muhteşem rengiyle büyüleyici bir manzara sunarken bölgede bulunan ve kayaların içi oyularak oluşturulan Kaya Mezarları da binlerce turistin akınına uğruyor. Bu mezarların arasında bir de kaya manastır olduğu söyleniyor. 380 metre yüksekliğinde, 50 metre derinliğindeki kanyon, 6 kilometre uzunluğa sahip.

ANADOLU'NUN DEV KİBELE KABARTMASI

Görülmesini tavsiye ettiğimiz yerlerden İncesu Kanyonu, Çorum'un Ortaköy ilçesi İncesu Köyü'nde konumlanıyor. Tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu,12,5 km uzunluğunda ve 40-60 metre arasında değişen bir genişliğe sahip. Kanyonun her iki yamacı sarp kayalık. Yer yer ormanlık alanlar da bulunuyor. Anadolu'nun en büyük Kibele kabartmasına da ev sahipliği yapan kanyon, doğaseverler için güzel vakit geçirebilecekleri rafting ve doğa yürüyüşü gibi fırsatlar da sunmakta.

TARİHİ KRAL YOLU YAZILI KANYON'DA

Isparta'da Sütçüler ilçesine 20 km uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat ParkI, görülmesi gereken yerler arasında. 600 hektarlık bir alanı kapsayan tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle turistler tarafından ziyaret akınına uğruyor. Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazıtlar bulunuyor. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona 'Yazılı Kanyon' deniliyor. Tarihi 'Kral Yolu'nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi bir öneme sahip.