Türkiye manşetlerden düşmüyor: İslam dünyasını bir araya getirebilir

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırılar sürerken bir Yunan gazetesinde çarpıcı bir analize yer verildi. Bir Yunan gazetesi Başkan Erdoğan'ın İslam dünyasını bir araya getirebileceğinden bahsederek ''Erdoğan, İsveçli vekillerin ellerini vicdanlarına koymasını isteyebilir'' dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İsveç ve Danimarka'da art arda yaşanan Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin ardından acil olarak toplanmasıyla ilgili Yunan basınından dikkat çeken bir analiz geldi.

İsveç ve Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırılar sürüyor. Bir gün önce İsveç'in başkenti Stockholm'de parlamento binasının önünde Irak asıllı Salwan Momika ve arkadaşı Salwan Najem, Kur'an-ı Kerim'i ateşe verdi.

Dün ise Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli grubun üyeleri Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı.

Skandal sözler: Siz yasaklayana kadar birçok kez yakacağım

İslam'a hakaret eden sloganlar atan grup üyeleri bu anları sosyal medyada canlı yayınla paylaştı.

Yazarı Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen olduğu söyleyen bir kitabı da yakan gruptakiler sonrasında Irak, Mısır ve Suudi Arabistan Büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim yaktı.

Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıları ele almak amacıyla dün gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısıyla eş zamanlı olarak Danimarka ve İsveç'te yine Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlenmişti.

Danimarka'da işler çığırından çıktı! Ülke basını bir detaya dikkat çekti

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, İİT'nin 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları toplantısından çıkan kararı dikkate aldıklarını bildirmişti.

Rasmussen, "İİT ve üye devletlerle karşılıklı saygı temelinde yakın diyaloğu sürdüreceğiz. Danimarka son dönemde Kur'an-ı Kerim'e yönelik yakma eylemlerini kınadı ve ifade özgürlüğü kapsamında özel durumlara müdahale etme olasılığını araştırıyor." ifadesini kullanmıştı.

AB, İsveç'teki Kur'an-ı Kerim'in yakılması olayını kınadı

Öte yandan Kur'an yakılma eylemlerinin konusu yalnızca Müslüman ülkelerinde değil, tüm dünyanın gündeminde bulunuyor. Yunan basını da bunlardan biri.

Bir Yunan gazetesinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Müslümanları bir araya getirebileceğine yönelik bir yorumda bulunuldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "Danimarka ve İsveç'te Kur'an'a saygısızlık moda oldu" sözlerine atıf yapan gazete, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İsveç ve Danimarka'da tekrarlanan saygısızlık için olağanüstü toplanıyor" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström'den Kur'an-ı Kerim açıklaması: Kanunu değiştirmeye çalışıyoruz

Başkan Erdoğan'ın bu konuda devreye girdiğini ifade eden gazete, "İsveç'te bazı vekiller Kur'an yakılmasına karşı 'hayır' oyu vereceklerini ifade etti. Ancak, bazı kişilerin düşüncesi Erdoğan'ın hoşuna gitmeyebilir" dedi.

Gazete haberin devamında, "Müslümanların kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının onların dini duygularına hakaret ve kabul edilemez bir davranış olduğunu ve bu nedenle de Birleşmiş Milletler (BM) kınamasının doğru olduğunu İsveç'e kabul ettirmeliyiz" dedi.

İran'da İsveç'e sert tepki: Görmezden gelinemez!

Bunun yanı sıra Erdoğan'ın İslam dünyasının bu konu karşısında bir arada olmasını teşvik ettiğini ifade eden gazete, "Erdoğan vekilleri vicdanlarını dinlemeye çağırıyor" açıklamasında bulundu.

İsveç ve Danimarka'da son dönemde Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar yoğunlaşırken bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022'de Paskalya tatili boyunca İsveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ile başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarını sürdürmüştü.