HABER MERKEZİ
Rusya-Ukrayna Savaşının başlamasıyla birlikte karşılıklı atılan adımlar, savaş sahasının dışında da etkili oldu. Özellikle enerji kaynakları bakımından rakiplerinden üstün olan Rusya, petrol, doğalgaz gibi kaynakları bir koz olarak kullandı. Bu kapsamda sık sık alınan yaptırımlara karşılık, Avrupa ülkelerinin gaz akışı kesildi veya sekteye uğradı.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ABD ve AB ülkelerinin uyguladığı yaptırımların ardından doğalgazı bir koz olarak kullandı.
AB ülkeleri, Avrupa'daki Rus varlıklarını dondurdu, ticareti kesti, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar arasında ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da yer alıyor.
Yaptırımlara cevap olarak Putin, doğalgaz ve petrolü bir koz olarak kullanarak AB ülkelerinin enerji ihtiyacını hedef aldı. Gazprom, çeşitli zamanlarda Avrupa ülkelerine doğalgaz akışını kesti veya sekteye uğrattı.
Son olarak Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının durdurulduğunu bildirdi.
Rus gazını Avrupa'ya taşıyan ana boru hatları Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa Boru Hatları artık kullanılmıyor.
Ukrayna'dan sevkiyatın durduran Rusya'nın artık tek bir alternatifi var: TürkAkım
Gaz merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye, aynı zamanda İran ile de görüşmeler gerçekleştiriyor.
TürkAkım üzerinden Avrupa'ya gönderilen ülke sayısı, Gazprom'un Ukrayna üzerinden gaz akışını kesmesinin ardından daha da artacak.
Potansiyel müşteriler arasında Romanya, Yunanistan, Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek de bulunuyor.