Tüm zamanların en iyi 5 savaş uçağı! F-86 Sabre savaşın kaderini değiştirdi

Dünya üzerinde savaşların kaderini değiştiren savaş araçlarının en etkilisi savaş uçaklarıdır. ABD'nin 1947'de gökyüzüyle buluşturduğu F-86 Sabre savaş uçağı da bunlardan birisi. Kore savaşında Güney Kore'nin yanında yer alan ABD, F-86 Sabre sayesinde savaşın üstünlüğünü ele geçirdi.

aksam.com.tr

ABD'nin savaş alanında aktif kullanmaya başladığı 1945 yıllarından itibaren geliştirilen savaş uçakları ses hızını geçerek nükleer bomba atacak bir seviyeye geldi. Savunma sanayi uzmanları tarafından yıllardır tartışılan "En iyi savaş uçakları hangisi?" sorusunu bizce cevapladık.

SAVAŞ UÇAĞI

Savaş uçaklarının hepsinin yetenekleri üretildikleri koşullar ve kullanıldığı bölgeler ile ilgili değişkenlik gösterebilir. Yaptığımız listelemede dikkat ettiğimiz ana unsurlar; Uçakların yapımından beri ne kadar kişi imha ettiği, diğer uçaklarla girdiği mücadeleyi kazanma sayısı, düşmanı angaje edebilme yeteneği ve pilotu güvenli bir şekilde üsse döndürme kapasitesi.

F-15 EAGLE

F-15 Eagle her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağı ve hava üstünlük uçağıdır. F-15 manevra yeteneği, ivmelenme, menzil, silah donanımı ve gelişmiş avionikleri ile üstün savaş uçağıdır. Diğer uçaklarla girdiği 140 it talaşının hiç birisini kaybetmedi.

2.575 km/sa hıza ulaşabilen uçak 9 Ocak 1976'da ABD Ordusunun kullanımına sunulmuştur. Şuana kadar kullanılan uçaklar arasında havadan havaya vurma oranında açık ara en iyi olan uçak, ilk zaferini Arap-İsrail Savaşı'nda kazandı.

Uçağın üzerinde yapılan güncellemeler sonrasında orataya çıkan F-15EX efsanenin hala ayakta kalmasını sağlıyor.

F-14 TOMCAT

Northrop Grumman tarafından üretilen süpersonik, çift motorlu ve değişken geometrik kanatlı av önleme ve hava üstünlük uçağıdır. Ana görevi Amerikan Donanmasını düşman süpersonik uçak ve cruise füzelerine karşı korumaktır.

F-14 Tomcat, Eagle'ın öldürme oranlarına çok yakın bir sayı ile rekoru elinden kaçırdı. Girdiği 135 dalaştan sadece 4'ünü kaybetti.

İlk uçuşunu 21 Aralık 1970'da yapan uçak 1974'de ABD Donanmasına ve 1970'lerin ortasında İran'a satıldı. İran'ın aktif olarak kullandığı bu uçak yaptığı rekorların hepsini Tahran'a borçludur.

F-14 Tomcat'ler üstün muharebe yeteneklerine ilaveten A/B versiyonu iyileştirme programları sayesinde güçlü bir orta menzil saldırı uçağı durumuna da getirilmiştir. Uçaklar 1990'ların ikinci yarısında ciddi bir modernizasyona tabi tutuldu.

LANTIRN podları takılarak gece havadan karaya hassas saldırı yeteneğine erişildi. Orijinal F-14, 6.000 uçuş saat ömrüne sahipken yapılan modernizasyonla uçuş ömürleri 7.200 saate çıkartıldı. INS/GPS ile JDAM lazer güdümlü bomba atabilme kabiliyeti ve elektronik karşı önlem sistemleri entegre edildi.

F-16 FİGHTİNG FALCON

F-16 Fighting Falcon, çok amaçlı, tek jet motorlu, 4. nesil savaş uçağıdır. General Dynamics şirketi tarafından, ABD Hava Kuvvetleri için geliştirildi. Hafif avcı uçağı olarak tasarlanmış olmasına rağmen birçok başka amaç için de kullanıldı.

Geniş kullanım alanı ve olağanüstü manevra kabiliyetiyle birçok ülkeye ihraç edildi ve aktif olarak çeşitli ülkeler tarafından kullanılmaktadır. II. Dünya Savaşı sonrası üretilen uçaklar içinde, MiG-21 ve F-4 Phantom-II'den sonra en çok üretilen üçüncü savaş uçağıdır.

1960'ların sonunda başlatılan LWF (Lightweight Fighter yani Düşük ağırlıklı savaş uçağı projesi) projesi kapsamında General Dynamics tarafından üretildi ve 17 Ağustos 1978'de hizmete girdi.

Diğer savaş uçakları ile girdiği 76 it dalaşının sadece 1'ini kaybetti.

F-86 SABRE

F-86 Sabre, North American firması tarafından üretilmiş transonik avcı uçağıdır. İlk uçuşunu 1947 yılında yapan bu avcı uçağından 9860 civarında üretilmiştir. Modern F-15 uçakları ortaya çıkana kadar Amerikan Hava Kuvvetleri'nde görev yapmış ilk hava üstünlük uçağıdır.

F-86 Sabre, Kore Savaşı sırasında ABD Hava Kuvvetleri pilotlarının oyunun kurallarını değiştirmesinde aktif rol oynamıştır.

Sovyetlerin MiG-15'leri üretmesinin ardından ABD tarafından yapılan savaş uçağı rekor bir sürede bitirildi ve savaş alanına gönderildi.

Sabre jeti, Sovyet yapımı rakibi MiG-15'ler kadar yükseğe uçamaz, hızlı tırmanamaz veya çevik manevra yapamazdı ancak daha hızlı dalabilirdi, aerodinamik olarak daha stabildi ve yüksek hızlı jet it dalaşları sırasında kullanışlı olan bir radar silah görüşüne sahipti.

THE SEA HARRİER

British Aerospace Sea Harrier, STOVL/VTOL jet uçağıdır. İlk olarak Nisan 1980'de Kraliyet Donanması hizmete aldı. Sea Harrier, Falkland Savaşı, iki Körfez Savaşı'nda ve NATO'nun Bosna-Hersek'e müdahalesinde hizmet verdi. İlk olarak Hawker Siddeley adlı şirket tarafından üretilmiştir.

Pegasus motora sahiptir, uçak gemilerinin güvertelerine iniş ve kalkış yapabilir. Hızı saatte 1120 km'dir.