Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Tazminat hesabı ve yemek ücreti...

Ramazan ayında iş yerlerinde yemek düzeni nasıl olur? Ramazan'da kimi iş yerlerinde yapılan toplu yıllık izin uygulamalarında nelere dikkat ediliyor? Erken paydos ve telafi çalışması nasıl yapılıyor? sorularına milyonlarca çalışan yanıt arıyor. Eğer iş yerinde ticket veya kupon veriliyorsa, Ramazan ayında oruç tutsa da tutmasa da bütün çalışanlara aynı miktarda ticket veya kupon verilmeye devam edilmek zorunda. Yani, oruç tutuyor diye çalışanın ticket veya kuponu kesilemez. İş yerinde Ramazan ayında düzenli olarak paket ya da koli şekilde ayni veya nakdi yardım yapan işverenin, kıdem tazminatı öderken bu tutarları da hesaplamaya dahil etmesi gerekiyor. Kıdem tazminatına esas alınacak ödemeler kapsamında düzenli yapılan yardımlar da dikkate alınıyor. İşte detaylar...

Ramazan yardımları, kıdem tazminatına esas ödemeler kapsamına dahil ediliyor. Böylece çalışanın işten çıkarılması durumunda alacağı kıdem tazminatı yükseliyor

Ramazan ayında işyerlerinde farklı uygulamalar hayata geçirilebilir. İşveren mesaiyi 1 saat erken bitirerek, daha sonra telafi çalışması yaptırabilirken, oruç tutan çalışana da yemeğin bedelini ödemelidir.

Ramazan ayının yarısı geride kalırken, bu ay çalışanlar için özellikle işyerindeki çalışma, yemek ve dinlenme süreleriyle yemek kartları açısından farklı uygulamaların hayata geçmesi anlamına geliyor. Diğer yandan Ramazan kolisi, işyeri iftarı gibi konular da bu ayda gündeme geliyor.

10 soruda çalışanların Ramazan ayına ilişkin merak ettiği konuları Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül yazdı.

İŞTE DETAYLAR...

ERKEN PAYDOS YAPILAMAZ

Günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa olan işçilere 15 dakika, 4 saatten fazla 7.5 saatten düşük olan işçilere 30 dakika, 7.5 saatten fazla olan işçilere ise 60 dakika ara dinlenmesi verilmek durumunda. Ramazan'da işçilerin aklına işe ara dinlenmesi kadar geç gelmek veya erken çıkmak gelebilir. Ancak Yargıtay'a göre bu durum kanuna aykırıdır.

TELAFİ ÇALIŞMASI OLABİLİR

İşveren Ramazan ayı süresince işyerinde mesaileri 1 saat erken bitirip Ramazan sonrası telafi çalışması yaptırma yoluna gidebilir. Ancak bu durumda günlük çalışma süresinin 11 saati aşmıyor olması şartı söz konusudur. Yani Ramazan ayı sonrası 1 saat fazla çalışmayla günlük çalışma süresi 11 saati geçecekse bu durumda böyle bir uygulamaya gidilemez.

İZİNLER 1 AY ÖNCE BELİRLENİR

İşveren aynı departmanda görev yapan ve benzer işleri yapan iki kişiye aynı anda yıllık izin vermeyebilir. Örneğin markette kasiyer olarak çalışan 5 kişiden 2'sine işlerin yoğun olduğu Ramazan'da aynı anda izin verilmeyebilir. İşçiler yıllık izin kullanacakları tarihi en az 1 ay önceden bildirmelidir. Bunu yapmazsa işveren izni kendi istediği tarihte kullandırabilir.

TOPLU İZİN KULLANDIRABİLİR

İşveren eğer isterse Ramazan ayı boyunca işyerini kapatarak bütün işçilerine izin verebilir. Yıllık ücretli izin yönetmeliği uyarınca, nisan ayı başıyla ekim ayı sonuna kadar işveren işçilerinin tümüne veya bir kısmına toplu izin kullandırabilir. Bu sayede hem işveren birikmiş yıllık izinleri kullandırmış olur, hem de işçiler oruçlarını çalışmayarak tutmuş olurlar..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLANIYINIZ

Emekli ve memura müjde! Maaşlar artacak

Süreç başladı... Yarım milyon sözleşmeli memura müjde

Araç alacaklar dikkat! İkinci elde bahar havası!

Sadece bir ilimizdeki rezerv 100 yıl yeter! Türkiye bu hamleyle şaha kalkacak