İşsizlik maaşı aldığı dönemde iş bulan bir kişinin ödeneği kesiliyor. Ancak bu kişi yeni girdiği işinden memnun kalmaz ve istifa ederek ayrılırsa daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını yeniden bağlatarak, kullanmadığı ayların ödemesini almaya devam edebiliyor. Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül çalışanların işsizlik maaşı hakkı ile ilgili detayları yazdı.
İşsizlik sigortası çalışanlar için can simidi konumunda... İşsiz kalınca gelirini kaybeden, sağlık hizmetlerinden yararlanması riske giren kişiler işsizlik maaşıyla bir nebze de olsa rahatlıyor. Bir kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için iki önemli şart bulunuyor. Bunlardan ilki, işveren tarafından işten çıkarılmış olmak. Maaş almak için prim ödeme şartını da yerine getirmek gerekir. Son 3 yılda en az 600 gün primi olmayan kişi işsizlik maaşı alamaz. Son 3 yılda içerisinde en az 600 gün primi olan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay, 1080 gün primi olan 10 ay işsizlik maaşı alabilir. Son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı kaldırıldığı için devamsızlık nedeniyle bu şartı sağlayamayan kişiler de maaş almaya başladılar.
İŞE GİRERSE KESİLİR
İşsizlik maaşı alan bir kişinin bu dönem içerisinde iş bulması halinde işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken iş bulan ancak sigortasını yaptırmayan yani kayıtdışı çalışan bir kişi ise işsizlik maaşı almaya devam eder. Ancak ileride bu durum tespit edildiğinde İŞKUR bu kişiye ödenmiş maaşları faiziyle birlikte geri ister. İşsizlik sigortasından maaş alırken iş bulan bir kişi, bulduğu bu işten ayrılırsa yeniden işsizlik maaşı alabilir.
EN ÇOK 10 AY ALINIYOR
Örneğin 1 Şubat 2022 tarihinde işsizlik maaşı almaya başlayan ve toplamda 10 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanmış bir kişi, 1 Nisan 2022'de yeniden işe girerse işsizlik maaşını 2 ay almış ve 8 ay daha işsizlik maaşı alması mümkünken yeni bir işe girmiş olur. Bu kişi eğer 1 Haziran 2022'de işinden ayrılırsa, işsizlik maaşının kalan 8 ayını almaya devam edebilir. Böylece bir hak kaybına da uğramaz.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ