Torik nedir? Torik balığının palamuttan farkı ne?

MasterChef All Star'da bu akşam eleme gecesi yaşanacak. Eleme oyununda ilk aşamada yarışmacılara verilen ürünlerden biri torik oldu. İzleyiciler torik balığı ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Peki, Torik nedir? Torik balığının palamuttan farkı ne?

Hasan Kuş

Tv8 ekranlarında yayınlanan MasterChef All Star'da bu akşam eleme gecesinde yarışmacılara torik balığı verildi. Torik balığını en iyi şekilde yapan yarışmacılar yüksek puanları alarak bir hafta daha yarışmada kalmayı başarabilecek. Peki, torik nedir? Torik balığının palamuttan farkı ne?

TORİK NEDİR?

Torik balıkları tombul görünümlü ve eti lezzetli olan bir balık türüdür. Torik balığı uskumrugiller ailesine ait olan bir balık çeşididir.

Bu balık türü kısa sürede büyüdüğü için özellikle konserve balıkçılığında kullanılmaktadır. Torik balıkları tombul görünümlerine rağmen çok hızlı hareket eden hareketli bir balık olarak bilinmektedir. Bütün vücudu pullarla kaplı olan torik balığının sırtında iki tane yüzgeç bulunmaktadır. Torik balıkları yüzerken ağızları açık olduğu için hem beslenir hem de yüzerler.

TORİK BALIĞININ PALAMUTTAN FARKI NE?

Uzun ve iri vücutludur. Kuyruk gövdesinin iki yanında büyük birer çıkıntı bulunur. Vücudu çok küçük pullarla kaplıdır. Başı çıplaktır. Sırt yüzgeçlerinin kaidesi boyunca ve göğüs yüzgeçlerinin üst tarafında, pullar daha büyüktür, yan çizgisi genellikle hafifçe girintili çıkıntılıdır. Başı ve ağzı büyüktür. Çenelerinde sivri ve batıcı dişler bulunur. Damak üzerinde de ayrıca küçük dişler vardır. Gözleri vücuduna göre küçüktür.

Meyan Kökü nedir? Meyan Kökü faydaları nelerdir?

Palamutlarda sırt mavimtraktır. Gençlerde sırt üzerinde geniş ve koyu renkte, enine çizgiler bulunur. Yanlarının altı ve karın gümüşsüdür.

Azami uzunluğu 90 cm ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur.

Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.

Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).