Bilimsel olarak açıklandı! Toplu taşımada zaman algısı neden yavaşlar?

Her gün milyonlarca insan toplu taşıma ile evinden işine, okuluna ya da gitmek istediği noktaya seyahat ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre kalabalık bir trendeyken insanların zaman algısı yavaşlıyor. Cornell Üniversitesi'nden bir psikolog ekibi toplu taşımada neden zaman algısının yavaşladığına dair bir çalışma yürüttü.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

En temel ulaşım kaynaklarından birisi olan toplu taşımalar her gün milyonlarca insanın yolculuk etmesine olanak sağlıyor. Araştırmacılar, toplu taşımada zaman algısının neden yavaşladığını yönelik yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Sanal gerçeklik (VR) kullanılarak yapılan yeni bir araştırmaya göre, kalabalık bir trendeyken zaman algısı yavaşlıyor.

SANAL GÖZLÜK KULLANILDI

IFLScience'da yer alan habere göre; Cornell Üniversitesi'nden bir psikolog ekibi tarafından yürütülen çalışmada araştırmacılar tren yolculuklarının bir VR simülasyonunu kullanmaya karar verdiler. Katılımcılar, 60, 70 veya 80 saniye süren (rastgele) sanal olarak simüle edilmiş tren yolculuklarına yerleştirildi ve vagonda 35 ila 175 yolcu arasında değişen kalabalık seviyeleri vardı.

Yolculuk sırasında kalp atış hızı verileri toplandı ve ardından katılımcılardan sanal yolculuğun ne kadar hoş veya nahoş olduğunu açıklamaları ve yolculuğun ne kadar sürdüğünü doğru bir şekilde tahmin etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları istendi.

Araştırma ekibi, "Ekolojik olarak geçerli bir sanal bağlamdaki sosyal kalabalığın olumsuz duygulara yol açtığını ve bunun da algılanan seyahat süresinin uzamasına yol açtığını varsaydık" dedi.

YOLCU SAYISI ARTTIKÇA ZAMAN YAVAŞLIYOR

Ekip çalışmasında, "Sonuçlar, metro vagonunun içindeki kalabalık düzeyinin kişinin seyahat süresi algısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterdi" ifadelerine yer verdi. Ayrıca metre kare başına ortalama bir ek yolcunun algılanan seyahat süresini 1-2 dakika daha fazla hissettirdiği gözlemlendi.

Ekip, tren operatörlerinin modellerinde kalabalık ve zaman algısı arasındaki ilişkiyi dikkate almanın fayda sağlayacağına inanıyor. Ayrıca, toplu taşıma araçları aşırı kalabalığı daha az rahatsız edici hale getirecek şekilde tasarlanırsa, insanların yavaşlamış zaman algısının hafifletilebileceğini öne sürüyorlar.

Cornell Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde profesör Adam K. Anderson yaptığı açıklamada , "Bu çalışma, insanlarla ilgili günlük deneyimlerimizin ve onlar hakkındaki öznel duygularımızın zaman algımızı nasıl çarpıttığını vurguluyor" dedi.

"Zaman, saatin söylediğinden daha fazlasıdır; bir kaynak olarak onu nasıl hissettiğimiz veya ona nasıl değer verdiğimizdir."

Çalışma, Virtual Reality dergisinde yayınlandı.