Yerli araba TOGG satışa ne zaman çıkacak? TOGG'un fiyatı ne kadar olacak?

TOGG'un fiyatı rakiplerinden çok daha ucuz olması bekleniyordu. Yapılan resmi açıklama ile birlikte asgari ücretin 5 bin 500 TL olduğu Türkiye'de satışa çıkması beklenen TOGG arabanın fiyatı gündemde konuşulan konular arasında yer aldı. Söz konusu sıklıkla araştırılan ''TOGG yerli araba satışa ne zaman çıkacak, fiyatı ne kadar olacak?'' sorusuna yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

Türkiye'nin yerli arabası TOGG'un 2022 sonunda banttan çıkacağı belirtildi. Yerli elektrikli otomobil TOGG'un fiyatı merak konusu oldu. Peki TOGG yerli araba satışa ne zaman çıkacak, fiyatı ne kadar olacak?

TOGG'UN FİYATI NE KADAR OLACAK?

Togg'un fiyatı benzinli SUV'la aynı olacak! 850-900 bin TL'den satışa çıkacak olan Togg ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklama yaptı.

Bakan Varank, Togg'un fiyatının içten yanmalı motorlu C- sınıfı SUV'larla aynı olacağını açıkladı, "Segmentindeki araçlara bakarak fiyatını tahmin edebilirsiniz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 24 TV'de yayınlanan 'Arafta Sorular' programında Esra Elönü'nün sorularını yanıtladı. Yerli otomobil hakkında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Varank, "Türkiye'nin otomobili doğru zamanda doğru teknolojiye yapılmış bir yatırım. İçten yanmalı motorların bir geleceğinin olmadığı artık herkes tarafından kabul edildi. Biz, TOGG'u ilan ettiğimizde ve bu elektrikli olacak dediğinde herkes 'Zamanı mı?' diye sorularla geldi. TOGG'a bir otomobil demiyoruz, teknolojik bir alet. TOGG, bu değişimi dönüşümü yakalamış bir proje" dedi.

TOGG YERLİ ARABA SATIŞA NE ZAMAN ÇIKACAK?

TOGG'un planlandığı şekilde devam ettiğine vurgu yapan Bakan Varank şöyle devam etti: "İnşallah 29 Ekim'de fabrikamızın resmi açılışını gerçekleştireceğiz ve araçlar banttan inmeye başlayacak. Mart gibi satışa çıkmaya başlayacak. Elektrikli otomobiller şu anda dünyada bütün firmaların harıl harıl piyasaya çıkarmaya çalıştığı araçlar. Bu zamanda biz doğru zamanda başladığımız için dünya piyasasından da pay alabileceğimize inanıyoruz. İç piyasa ve vatandaşlarımızın ilgisi gerçekten yüksek. Dolayısıyla ilk bir iki yıl vatandaşlarımıza yönelik çalışma olur. Türkiye'nin Otomobili segmentindeki araçlarla aynı fiyatla piyasaya girmeyi hedefliyor. İçten yanmalı C-sınıfı SUV'larla fiyatı aynı olacak. İlk araç C sınıfı SUV olacak. Türkiye'de şu anda fiyatlarına bakıp aracın fiyatını tahmin edebilirler."

BAKIM MASRAFI DA DÜŞÜK

Türkiye'nin otomobili tabii ki son yaptığımız düzenlemelerle elektrikli araçlarda ÖTV'den faydalanmış olacak. En büyük avantajı ama baktığınızda bu araçların bakım masraflarıyla ilgili daha düşük olması. İçten yanmalı araçları 3 ayda bir götürüyorsanız bu araçları 1-2 yılda bir servise götürüyorsunuz. Eğer bu aracı evinizde şarj ediyorsanız yakıt masrafı da 10'da 1'e kadar düşebiliyor."

TOGG 850-900 BİN BANDINDA OLABİLİR

Togg'un ortaklarından Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da Dünya Gazetesi'ne verdiği röportajda, "Togg, yüzde 10 ÖTV diliminde kesin kalıyor. Yerli otomobilin fiyatını rakipleri ile karşılaştırdık. Togg, yüzde 10 ÖTV diliminin üst sınırında yer alsa bile, Türkiye'de satılan neredeyse tüm elektrikli SUV modellerden daha erişilebilir olacak" dedi.

Türkiye pazarının en çok satan C-SUV modellerinin fiyatları şöyle:

Peugeot 3008, 974 bin TL,

Nissan Qashqai 894 bin TL,

Hyundai Tucson 870 bin TL,

İçten yanmalı motora sahip C SUV modellerinin çok büyük kısmı %80 ÖTV dilimine giriyor. %100 elektrikli modellerde motor gücü 160 kW'ı geçmeyen ve ÖTV matrahı 700 bin TL'yi aşmayanlar için yeni vergi oranı %10 olarak uygulanıyor. C sınıfında yer alacak Togg'un başlangıç fiyatı 850-900 bin TL bandında olabilir.