TNT açılımı nedir? TNT bombası nedir, ne demek, ne anlama geliyor?

İstanbul Taksim'de yaşanan üzücü olayda 6 vatandaş hayatını kaybetti. Olayın ardından saldırının TNT patlayıcısı ile yapıldığı öğrenildi. Bunun ardından ''TNT açılım nedir?'' sorusu gündemdeki yerini aldı. Yük transfer tuzları üretmek için kullanılan bu maddenin patlayıcı yapımında kullanıldığı da biliniyor. Peki, TNT patlayıcı nedir, nerede üretiliyor?

Taksim'de meydana gelen patlamada TNT patlayıcı kullanıldığı açıklandı. Bu olay üzerine "TNT bombası nedir?" sorusu gündeme geldi. İlk kez 1863 yılında Alman kimyager Joseph Wilbrand tarafından sentezlenen bu bileşen günümüzde patlayıcı yapımında kullanılıyor. Peki, TNT açılım nedir, ne anlama geliyor?

TNT AÇILIMI NEDİR?

Taksim'deki patlamada kullanılan TNT bombasının açılımı Trinitrotoluen'dur. Özel olarak 2,4,6-trinitrotoluen, C6H2(NO2)3CH3 formülüne sahip bir kimyasal bileşik olan TNT, bazen kimyasal sentezde bir reaktif olarak kullanılsa da, daha çok uygun kullanım özelliklerine sahip bir patlayıcı madde olarak bilinmektedir. TNT'nin patlayıcı verimi, bombaların standart karşılaştırmalı kuralı ve patlayıcıların yıkıcılığı olarak kabul edilir. Kimyada, TNT yük transfer tuzları üretmek için kullanılır.

TNT TARİHİ

TNT, ilk kez 1863 yılında Alman kimyager Joseph Wilbrand tarafından sentezlendi. Uzun yıllar boyunca patlayıcı özelliği keşfedilmeyen TNT, boyar madde olarak kullanıldı. TNT'nin patlayıcı özelliğinin keşfiyle birlikte önce 1902 yılında Almanlar, 1907'de de İngilizler tarafından kullanıldı. Bileşik, günümüzde yaygın şekilde kullanılır.

TNT PATLAYICI BOMBASI NEDİR, NE DEMEK?

Trinitrotoluen 80,6 °C'de erir ve donduğunda iğne gibi renksiz kristaller meydana getirir. Alkol, aseton, benzin ve toluende çözünürken suda çözünmez. Suda çözünmeme ve suyu soğurmama özellikleri, nemli ortamlarda kullanımını kolaylaştırır. TNT, diğer güçlü patlayıcılar ile kıyaslandığında, görece kararlı bir bileşiktir.