TikTok resmen kullanıcı verilerini satıyor! Ne Facebook, ne de Instagram...

Son yılların popüler sosyal medya ağlarından TikTok, kullanıcıların verilerini en fazla paylaşan platform oldu. Yapılan araştırma sonucunda TikTok'un diğer sosyal medya ağlarından daha fazla veri paylaştığı ama bunların nerde kullanıldığının bilinmediği ortaya çıktı.

Akıllı telefonlarla beraber hayatın büyük bir parçası haline gelen sosyal medya ağlarının kullanıcıların verilerini kullandığı biliniyordu. Tüm dünyada popülerliği ile bilinen TikTok veri paylaşımı konusunda ilk sırada yer aldı.

Mobil pazarlama şirketi URL Genius da sosyal medya platformlarını verilerin gizliliği konusunda mercek altına aldı. Şirketin yaptığı araştırma sosyal medya platformlarından ikisinin kullanıcılar hakkında daha fazla veri topluyor olabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre; YouTube ve TikTok kullanıcıların kişisel verilerini diğer sosyal medya uygulamalarından daha fazla izliyor.

YOUTUBE VE TiKTOK ÖNE ÇIKTI

URL Genius, çalışmayı yürütmek için Apple'ın iOS'undaki "Uygulama Etkinliğini Kaydet" özelliğini kullanarak 10 farklı sosyal medya uygulamasında (YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat, Messenger) bir kullanıcının etkinliğini kaç farklı alanın izlediğini hesapladı.

YouTube ve TikTok, her biri 14 ağ bağlantısı ile diğer uygulamaları geride bıraktı. Bu sayı, çalışmadaki diğer uygulamaların ortalama altı ağ bağlantısı sayısından önemli ölçüde daha yüksek.

YouTube'un izleyicilerinden on tanesi birinci taraf ağ bağlantılarıydı. Yani; platform, kullanıcı etkinliğini kendi amaçları için izliyor. Bağlantıların dördü ise üçüncü taraf etki alanlarındandı. Bu da; sosyal platformunun dışarıdan gizemli taraflara, bilgi toplamaları ve kullanıcı etkinliğini izlemeleri için izin verdiği anlamına geliyor.

TİKTOK'UN VERİLERİ NASIL KULLANILDIĞI BELİRSİZ

TikTok için sonuçlar daha da karanlık. Çünkü popüler sosyal medya uygulamasındaki 14 ağ bağlantısından 13'ü üçüncü taraf izleyicilerden.

Raporun yazarları kullanıcı verilerinin nasıl kullanıldığının belirsizliğini vurgulayarak, "Tüketiciler şu anda üçüncü taraf ağlarla hangi verilerin paylaşıldığını veya verilerinin nasıl kullanılacağını göremiyor" diye yazdı.

TikTok, şirketin bazı özel kullanıcı verilerini Çin'deki sunucularına aktardığı iddiaları da dahil olmak üzere, özellikle genç kullanıcılardan gelen verileri nasıl topladığı ve kullandığı konusunda geçmişte sert eleştirilerin hedefi olmuştu.

CNBC'nin geçen yılki haberine göre; TikTok gizlilik politikasıyla uygulamanın "hassas kullanıcı verilerini korumak" için güvenlik önlemleri aldığını iddia etmiş olsa da kullanıcı verileri Çinli ana şirketle paylaşılabiliyor.