The Guardian'dan çarpıcı analiz: ''Batı'nın ahlaki ikiyüzlülüğü''

Soykırımcı İsrail devletinin Gazze'de aylardır süren sivil katliamlarına tepki olarak, uluslararası Ceza Mahkemesi saldırıların derhal durdurulması gerektiğini ifade ederek Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkardı. Ancak Putin'i ve Hamas'ı eleştiren Batılı devletler, sıra Netanyahu'ya ve İsrail'e gelince soykırıma varan katliamları görmezden geldi.

aksam.com.tr

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan bir analizde, ABD ve İngiltere'nin İsrail hakkında çıkan "hesap sorma" girişimlerine karşı çıktığı ve Netanyahu'nun soykırıma varan katliamlarını görmezden geldiği vurgulandı.

"Binyamin Netanyahu'nun savaş suçlarından yargılanması çağrısı Batı'nın ahlaki ikiyüzlülüğünü açığa çıkarıyor" başlıklı analizde, ABD ve İngiltere'nin Putin'e Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle birçok yaptırım ve baskı uygulanmasına rağmen, sıra Netanyahu'ya geldiğinde görmezden gelmesine tepki gösterildi.

Ulsulararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu hakkında savaş suçları iddiasıyla tutuklama kararı almasının ardından ABD ve İngiltere'nin "İsrail'i savunma" yarışına girdiği vurgulandı.

"Tepedekiler için tüm insanlar eşittir, ama bazıları diğerlerinden daha eşittir" ifadesiyle ABD'li ve İngiliz siyasilerin eleştirildiği analizde, Netanyahu'nun Gazze'de yaptığı katliamlara karşı çıkmanın antisemitizmle -Yahudi karşıtlığıyla- suçlanmak olarak algılanılmasına tepki gösterildi.

İsrail'in Gazze'de orantısız, yasa dışı ve sivil ayrımı gözetmeksizin gerçekleştirdiği saldırılara, Yüz binlerce Filistinlinin zorla yerinden edilmesine ve göçe zorlanmasına, evlerin, hastanelerin Birlemiş Milletler nezdinde kullanılan yapıların kasıtlı hedef alınmasına ABD ve İngiltere'nin sessiz kalması "ahlaki ikiyüzlülük" olarak tanımlandı.