Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor? Bayramda teşrik tekbiri nasıl ve kaç kez getirilir?

Kurban Bayramı'na kısa bir zaman kaldı. Kurban Bayramı'na özgü dualardan biri olan tekbir, namazdan sonra selam verilmeden getirilmesi gerekir. Peki, Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor? Bayramda teşrik tekbiri nasıl ve kaç kez getirilir?

Teşrik tekbirleri ne zaman okunmaya başlanacağı merak konusu oldu. Müslüman aleminin kutsal günlerinden olan Kurban Bayramı bu yıl 28-29-30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde idrak edilecek. Bayrama kısa bir süre kala vatandaşlar, Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor? Bayramda teşrik tekbiri nasıl ve kaç kez getirilir? sorularına cevap arıyor.

TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre, Peygamber Efendimizin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiği bildiriliyor.

Bu sebeple Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü (8 Temmuz Cuma 2022) sabah namazından bayramın dördüncü günü (12 Temmuz Salı 2022 )ikindi namazına kadar 23 vakit her farzın ardından getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.

TEŞRİK TEKBİRİ UNUTULURSA NE OLUR?

Teşrik günlerinde herhangi bir namazdan sonra tekbir getirilmesi unutulursa, Kurban bayramının 4.günü ikindi namazı dahil kılınacak bir namazın farzının peşinden kâzâ edilmesi gerekir.

Teşrik tekbiri getirmeyi unutan kimse; kahkahayla gülmek, dünya kelamı konuşmak, bir şey yemek veya o mahalden ayrılmak gibi, namazla tekbir arasını herhangi bir şekilde ayırmış olursa, tekbir ondan sakıt olur. Teşrik tekbiri hanefi mezhebine göre kaza edilir ama diğer üç mezhebe göre sünnet olduğu için kaza edilmez.

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL OKUNUR?

Teşrik Tekbiri: "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" .

Teşrik Tekbiri anlamı şöyledir:"Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".

Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b. Mes'ûd (r. anhümâ)'ya dayanır.