Hasan Kuş
Kurban Bayramı'nda farz namazlarından sonra okunan Teşrik Tekbiri Arefe Günü sabah namazıyla başlar, bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından getirilir. Kurban Bayramında teşrik tekbiri getirmek vaciptir. Namazdan sonra Teşrik tekbiri getirmeyi unutan müminler, Teşrik tekbirinin kazası olup olmadığını merak ediyor. Peki teşrik tekbiri unutulursa ne yapmalıyız? İşte detaylar...
TEŞRİK TEKBİRİNİN KAZASI OLUR MU?
Kurban Bayramı süresince namaz kıldıktan sonra teşrik tekbiri getirilir. Teşrik tekbiri, Kurban bayramının 4 gününü kapsayan zaman dilimine ve zilhicce ayının belli günlerinde farz namazların ardından söylenen tekbire verilen isimdir.
Kurbanda Bayram namazının ve farz namazların ardından teşrik tekbiri getirmek Müslümanlar için vaciptir.
Teşrik tekbiri arafe günü sabah namazı ile başlar, bayramın 4. günü ikindi namazıyla biter.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre, Peygamber Efendimizin (S.A.S), kurban bayramının Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiği bildiriliyor.
TEŞRİK TEKBİRİ UNUTULURSA NE OLUR?
Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir.
Teşrik günlerinde herhangi bir namazdan sonra tekbir getirilmesi unutulursa, Kurban bayramının 4.günü ikindi namazı dahil kılınacak bir namazın farzının peşinden kâzâ edilmesi gerekir.
Teşrik tekbiri getirmeyi unutan kimse; kahkahayla gülmek, dünya kelamı konuşmak, bir şey yemek veya o mahalden ayrılmak gibi, namazla tekbir arasını herhangi bir şekilde ayırmış olursa, tekbir ondan sakıt olur. Teşrik tekbiri hanefi mezhebine göre kaza edilir ama diğer üç mezhebe göre sünnet olduğu için kaza edilmez.
Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43-44; İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 500-501).
TEŞRİK TEKBİRİ NASIL OKUNUR?
Teşrik tekbirinin, sola selam verdikten hemen sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescitten çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan okunması gerekir.
Teşrik tekbirinin bayram namazında 3 kez, vakit namazlarında ise 1'er kez okunması vaciptir. Teşrik tekbiri farz namazından sonra selam verir vermez okunur.
Teşrik Tekbiri okunuşu: "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" .
Teşrik Tekbiri anlamı:"Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".