Ters kelepçe nedir, anlamı ne? Ters kelepçe düz kelepçe farkı ne?

Sosyal medya fenomeni Banu Parlak gözaltına alındı. Dilan Polat'ın düz kelepçe ile gözaltına alınırken Banu Parlak'a ters kelepçe takılması dikkat çekti. Peki, Ters kelepçe nedir, anlamı ne? Ters kelepçe düz kelepçe farkı ne?

Ters kelepçe anlamı gündemde merakla araştırılan konular arasında yerini aldı. Dilan ve Engin Polat çiftinin iş yerini kurşunlattığı iddiasıyla gündeme gelen soyal medya fenomeni Banu Parlak, ruhsatsız silah nedeniyle gözaltına alındı. Banu Parlak'a ters kelepçe takıldı. Peki, Ters kelepçe nedir, anlamı ne? Ters kelepçe düz kelepçe farkı ne?

TERS KELEPÇE NEDİR, ANLAMI NE?

Ters kelepçe, polis tarafından şüpheli veya sanıklara uygulanan bir gözaltı yöntemidir. Ters kelepçe uygulaması, kişinin ellerini arkadan birleştirerek kelepçelemeyi içerir. Kişinin kaçmasını veya direnmesini önlemek, polise saldırmasını veya kendine zarar vermesini engellemek amacıyla kullanılan bu yöntem, bir yandan işkence yöntemi olarak da görülebilir.

Ters kelepçenin uygulanabilmesi için, polisin makul bir şüpheye veya yasal bir dayanağa sahip olması gerekmektedir.

Sezgen Hukuk'ta yer alan derleme bilgilere göre; Polis keyfine göre kelepçe takamaz. Olayın ağırlığı tehlikesi ile orantılı olmalıdır.

PSVK 16/2 maddesinde ilgili düzenleme yapılmıştır.

"Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve

direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç

ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir."

DÜZ KELEPÇE TERS KELEPÇE FARKI NE?

Sınırlı hareket serbestliği sağlayan iki kolun önde birleştirilmesi esasına göre kelepçe takılmasıdır.

Ters kelepçe sadece olağanüstü durumlarda uygulanması öngörülen bir yöntemdir. Bu nedenle; sıradan, tehlikesiz ve tehdit oluştur(a)mayacak kişilere ters kelepçe takılması, hakaret olarak kabul edilir.