Teknolojiyle sanat buluştu! Togg'un elektrikli otomobili özel besteyle tanıtıldı

Teknolojiyle sanatı birleştirdi. Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES'te sahne alan Togg'un elektrikli otomobili, yapay zekanın 2500 klasik Türk müziği eserini harmanlayarak oluşturduğu özel besteyle tanıtıldı.

Geçtiğimiz yıl kapılarını açamayan dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı (Consumer Electronics Show - CES) bu yıl başta Togg olmak üzere çok sayıda yeniliğe ev sahipliği yapıyor. 7 Ocak tarihe kadar açık kalacak fuar, yüksek teknolojiye sahip ürünler dışında özel sunumlarla da ilgi çekiyor. CES'te örtüsünü kaldırdığı elektrikli otomobili kadar yaptığı görsel sunumlar da Togg standında büyük ilgisini çekiyor.

YAPAY ZEKA BESTE YAPTI

Togg fuarda marka DNA'sına uygun olarak teknoloji ve sanatı bir araya getirdi. Klasik Türk Müziği'nin 2500 eserini öğrenerek Togg'a özel bir beste yapan yapay zeka, geri dönüştürülmüş malzemeden üç boyutlu yazıcıyla 1001 saatte üretilmiş zeytin ağacı ve kelimelerin anlamlarını görselleştiren dijital çalışma Togg'un CES'e damga vuran farklılıklarıydı. Togg, geleceğe bakışını vurgulayan 'Transition Concept Smart Device' adını verdiği konsept otomobilini, yapay zekâ algoritmasıyla bestelenen bir eserle tanıttı. Besteci ve yeni medya sanatçısı Mehmet Ünal, klasik Türk Müziği'nde bilimsel ölçüm ve hesap yapmaya yönelik yazılım geliştiren Prof. Dr. Barış Bozkurt'un verilerini kullanarak, 2500 eserden yapay zeka algoritmasıyla melodik, ritmik ve tınısal açıdan yeni varyasyonlar elde etti. Mehmet Ünal çalışmasında, Itri, İsmail Dede Efendi, Hacı Arif Bey, Tanburi Cemil Bey ve Sadettin Kaynak gibi değerli sanatçıların eserlerinin de yer aldığı Türk makam müziğindeki ritmik ve melodik analizleri bir araya getirerek, modern ses estetiğine ve farklı müzik tarzlarına bir uyarlama gerçekleştirdi.

EN ETKİLİ TÜRK CES'TE

Togg, CES 2022'de inşası süren üretim tesisinin bulunduğu Bursa'nın Gemlik ilçesini bir örtü gibi kaplayan zeytin ağaçlarını temsilen canlı bir zeytin ağacı ile Ömer Burhanoğlu imzalı, geri kazanılmış plastikten zeytin ağacı modelini birlikte sergiledi.

Ayrıca, 'ABD'de Yaşayan En Etkili Türkler' arasında gösterilen ünlü mimar, tasarımcı ve sanatçı Güvenç Özel de yine CES kapsamında Togg için yapay zekayla sanatı bir araya getirdi.

TOGG DÜNYA BASININDA

CES fuarında örtüsü kaldırıldıktan sonra Togg'un yeni otomobili dünya basınında da geniş yer buldu.

Başta AutoWeek, Autoexpres, AutoCar, London NewsToday olmak üzere Avrupa'nın önemli otomotiv yayınlarında Togg'un sergilediği yeni model haberlere konu oldu.