Herkesin merak ettiği soru yanıtlandı! Teknolojik cihazlarda duyduğumuz ses kendi sesimiz mi?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaydedilen ses kayıtları, videolar ve her türlü dijital dosyalar artık daha net ve temiz kayıtlar alıyor. İnsanın kendi sesi kulaktan duyulan ile kayıttan duyulan arasında ciddi farklılık gösteriyor.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Bir ses kaydında ya da videolarda kendi sesimizi duyduğumuzda bu ses bize genellikle tuhaf gelir. Herkes kendi sesini duyduktan sonra "Bu ses bana mı ait?" sorusunu sorarken neden böyle olduğunu araştırma gereği duymaz. İşte ses tonlarının gerçekte duyulan ile kayıtlarda duyulan arasındaki farklılığın sebebi...

Bir videoda ya da ses kaydında kendi sesini duyan insanlar "Benim sesim gerçekten böyle mi?" sorusunu kendi kendine sormaya başlıyor. Evet, kayıtlarda duyulan ses kayıtları gerçekten sizin sesiniz. Peki, Neden kulaktan duyulan ses ile kayıttan duyulan ses arasında farklılık var?

HERKESİN MERAK ETTİĞİ SORU CEVAP BULDU!

Ses kayıtlarında duyulan sesin farklı gelmesi aslında ses frekanslarıyla alakalı bir durum. Konuşurken kendi sesinizi duyduğunuzda, bunun nedeni hem harici hem de dahili iletimin karışımıdır ve dahili kemik iletiminin daha düşük frekansları artırdığı görülmektedir. Bu nedenle insanlar genellikle konuşurken seslerini daha derin ve tok olarak algılarlar.

Kulak zarınıza çarpan ve titreşen ses dalgaları, diğer insanların sesinizi duymasına yol açar. Bu, ses telleriniz tarafından oluşturulan kafatasınızın içindeki titreşimlerdir. Bu titreşimler kemikli kafatasınızdan yukarı doğru hareket eder ve kulak zarını tekrar titreştirir.

Normalde boyundaki ve baştaki kemikler de sesin algılanmasında rol oynarken, kayıt dinleme esnasında bu durum devre dışı kalıyor. Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için, sesin vücut içinde iletilen bileşeni duyulamıyor. Bu yüzden kayıt cihazından duyduğumuz sesimiz bize daha ince ve rahatsız edici geliyor.

Bu test kişilik özelliklerinizi ortaya çıkarıyor! Hangi kulak şekline sahipsiniz?

Beyin gelişimine katkısı kanıtlandı! Araştırma sonucunda ortaya çıktı