Takvimi tamamlayın! Aşısızda virüs ciğere iniyor

Omicron aşılıda akciğere inmiyor Türkiye'de Omicron etkisiyle vakalar katlandı. Prof. Dr. Özkaya'dan ise rahatlatan açıklama geldi: “Omicron gerçekten çok hafif seyrediyor. Aşısızlarda akciğer tutulumu varken, aşı olanlarda Omicron akciğerlere inmiyor.”

Türkiye'de Omicron yayılmaya devam ediyor. Farklı şehirlerden uzmanlar Omicron varyantı ile uyarılar yaparken Samsun'da görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya "Omicron'un etkisiyle vaka sayılarında belirgin bir artış var. Önümüzdeki günlerde havaların soğuması ve kapalı alanlarda vakit geçirmesiyle beraber vakaların daha da artacağını biliyoruz" diyerek önemli açıklamalarda bulundu:

AŞI HAYAT KURTARIYOR

"Şu ana kadar gözlemlediğimiz hastalardan şunu söyleyebiliriz ki; aşı olanlarda Omicron akciğere inmiyor. Bizim gördüğümüz en kötü tablo koronavirüsün akciğer tutulumu ile beraber ciddi akciğer hasarı, yoğun bakıma yatış ve ölümlerdi. Omicron gerçekten çok hafif seyrediyor. Aşısızlarda hala akciğer tutulumu varken aşı olanlardan Omicron akciğerlere inmiyor. Ciddi anlamda aşılamanın devam etmesi ve hastalarımızın özellikle aşılarının tamamlamalarını istiyoruz."

GRİP İLE BİRBİRİNE KARIŞTI

"Üzerinden 3, 4, 5 ay geçmiş kişilerinin aşısız olduğunu kabul etmek gerekiyor. Virüs değişiyor, virüsle beraber toplum dinamikleri de değişiyor. Hasta sayımızın artışına göre yoğun bakımlarımızda artış yok çünkü aşı gerçekten etkisini göstermeye başladı. Sürü bağışıklığı dediğimiz klinik tablonun toplumda yeni gözlemlenmeye başladığını saptadık. Artık mevsimsel grip ile Kovid birbirine karıştı. Özellikle Omicron varyantının toplumda artmasıyla beraber grip gibi semptomlarla geliyor. Bunu sadece aşı olanlarda görüyoruz."

KOVİD'E İNANMAYAN SALGINI HİSSEDECEK

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, risk haritasındaki artan vaka oranlarını değerlendirdi. Şener, "Eğer bu tırmanış 'Omicron'a bağlı ise bu zamana kadar salgına inanmayanlar gerçek salgını hissedecek" diyerek şunları kaydetti: "Omicron varyantı 'Delta- Delta Plus' gibi uzun zaman diliminde seyretmiyor. Girdiği toplumlarda bir anda hasta sayısını artırıyor. 'Omicron' tahmini olarak daha kısa sürecek. Dikkat etmemiz gereken en önemli şey, erken dönemdeki bulguları yakalayarak bir an önce test yaptırmaktır. Enfeksiyon zincirini kıracak olan şey vakaların erken yakalanması."

AİLE İÇİ GÖRÜŞMELER AÇIK HAVADA OLMALI

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz'deki vaka artışlarının aile yapısından kaynaklandığını belirtti. "Buluşmalar, bir araya gelmeler çok kısa olmalı. Yapılan görüşme gerekiyorsa açık havada ve kısa süreli olmalı, maske çıkarılmamalı, mesafe korunmalı" diyen Özlü şöyle konuştu: "Bizde aile ilişkileri güçlü; evlerde, mahallelerde, köylerde konu komşu, akraba bir arada hep birlikte yeniliyor, içiliyor, kahvaltı yapılıyor. İçlerinden biri pozitifse bütün aileye ulaşmış oluyor. İçimizden biri maske takmadığı zaman hepimiz maskeli olsak bile bulaş riskine maruz kalıyoruz."