EMRE ÖZTÜRK
İngiltere'de Kraliyet yasalarına göre kral/kraliçenin ölümünün ardından 24 saat içinde tüm malvarlığı, yetkileri, görevleri, tanınmış haklarının sahibi oluyor. Kanuna göre İngiltere Lordlar Kamarası kararlarını onama, hükümeti kabul etme, meclisten geçen yasaları onaylama ve meclisi açma görevleri doğrudan ilk sıradaki varise geçiyor. Bu durumda Kral 3. Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in yukarıdaki tüm görevlerini devralmış oldu. Kral Charles hem Birleşik Krallık'ın hem de aralarında Avustralya ve Kanada'nın da olduğu Kraliyet'e bağlı olan 14 Milletler Topluluğu ülkesinin resmi lideri haline geldi. Böylece eşi Camilla, ülkenin yeni kraliçesi olarak anılacak.
TÖRENİN ZAMANI BELİRSİZ
İngiltere kraliyetinin geleneksel taç giyme töreni için ise uzun bir süre bekleneceği tahmin ediliyor. Kral Charles'ın taç giyme töreninin Kraliçe'nin ölümünden yaklaşık 1 yıl sonra St. James Sarayı'nda gerçekleşmesi bekleniyor. Elizabeth'in tahta çıkma töreni, tahta geçmesinden 16 ay sonra gerçekleşmişti.
99.3 MİLYON $'LIK BÜTÇE
Başta Buckingham Sarayı olmak üzere Elizabeth bünyesindeki kraliyete ait olan tüm kişisel ve kamu mülklerinin doğrudan hakimi haline gelen Kral 3. Charles, 99.2 milyon dolarlık kraliyet bütçesini kullanacak. Charles ayrıca dünyanın en büyük sanat koleksiyonu olarak kabul edilen Kraliyet Koleksiyonu'na da sahip olacak. Sunday Times, 2 yıl önce Kraliçe'nin kişisel servetinin 500 milyon $ olduğunu yazdı. Forbes'ın 2020 verilerine göre ise Elizabeth ve ailesinin toplam serveti 88 milyar dolar. Kraliyete ait gayrimenkullerin değeri ise 28 milyar dolar.
ANAYASAL İLKELERİ KORUYACAĞIM
Kral 3. Charles, ilk kez dün İngiliz halkına seslendi: "Buradan annemin hizmetle geçen hayatını onurlandırmak istiyorum. Size söz veriyorum anayasal ilkeleri koruyacağım. Eşim Camilla Kraliçe sıfatıyla benim yanımda olacak."
PARA VE MARŞ DEĞİŞECEK
Yasal bir zorunluluk olmasa da kağıt ve demir paraların üzerinde Kral 3. Charles'ın yer alması bekleniyor. Madeni paralarda geleneksel olarak yeni hükümdar, kendinden önceki hükümdarın baktığı tarafın tersine bakacak. Dolayısıyla 3. Charles'ın sola bakan bir portresi yer alacak. Öte yandan İngiliz Marşı da değişecek. 'Tanrı Kraliçe'yi korusun' sözünün yerini 'Tanrı Kral'ı korusun' alacak.
EŞİ VE BABASININ YANINA DEFNEDİLECEK
70 yıl süren taht macerası, 74 yıllık evlilik, 4 çocuk, 8 torun... Kraliçe 2. Elizabeth'in 96 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere'de 10 gün sürecek yas dönemi başladı. İşte cenazenin ayrıntıları:
ANNESİNE VEDA ETMİŞTİ
Kraliçe'nin tabutu Londra'ya getirildikten sonra, cenaze töreni öncesinde 4 gün boyunca Parlamento binasındaki Westminster Hall'da ziyarete açık olacak. Burası, Westminster Sarayı'nın en eski kısmı. Tabutu buraya getirilen son kişi, 2002'de hayatını kaybeden Elizabeth'in annesiydi. Kraliçe'nin tabutunun sergileneceği katafalkın dört köşesinde birer asker nöbet tutacak. Tabut buraya Buckingham Sarayı'ndan askeri törenle getirilecek. Westminster Hall'a geldiğinde, tabutun üstüne Kraliyet Arması, İmparatorluk Tacı, Hükümdarlık Asası ve Küresi yerleştirilecek.
BORSALAR KAPATILACAK
Kraliçe için, Westminster Sarayı içinde bulunan Aziz Peter Kilisesi'nde iki hafta içinde bir devlet töreni düzenlenmesi bekleniyor. Cenazenin günü, Buckingham Sarayı tarafından açıklanacak. Kraliçe 1953'te bu tarihi kilisede düzenlenen törenle taç giymiş, Eşi Prens Philip'le 1947'de yine burada düzenlenen bir törenle evlenmişti. Ölümünün 9. gününde ise Kraliçe'nin geçtiğimiz yıl vefat eden eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ve babası Kral VI George'un yanına defnedilecek. Cenaze günü İngiltere'de borsa ve bankalar tatil edilecek.
ERDOĞAN: CENAZEYE GİDEBİLİRİM
Cenazeye dünyanın dört bir yanından devlet başkanları ve başbakanların dahil olduğu yaklaşık 2 bin kişilik bir protokolün katılması bekleniyor. Sosyal medyadan Kraliçe 2. Elizabeth için taziye mesajı paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer programlar el verirse merasime katılmayı düşünüyorum" dedi.
İNGİLİZ BASINI YASTA
Elizabeth'in ölümü, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. The Daily Telegraph Elizabeth'in sözünü alıntı yaparak, "Keder, sevgi için ödediğimiz bedeldir" sözlerini kullandı. Guardian yalnızca Kraliçe'nin adını, ölüm ve doğum tarihlerini yazdı. Daily Mail, "Kalplerimiz kırık" dedi. Mirror ise "Teşekkürler" yazdı. The Times gazetesi "Hizmete adanmış bir ömür" başlığıyla kullandı.
REKORLARIN KADINI ELIZABETH
Alışkanlıkları:
Seyahatlerinde çaydanlığını yanından ayırmıyordu.
Kanını da herhangi bir sağlık riskine karşılık yanında taşıyordu.
Rekorları:
En uzun görevde olan hükümdâr.
En uzun evli kalan İngiliz Monarşisi üyesi.
Tahta çıkışını 300 milyon kişi izlemişti, bir rekordu.
İki yıl daha görevini yapabilseydi Fransızların 'Güneş Kralı' 14. Ludwig'in 72 yıllık rekorunu kıracaktı.
15 İngiliz başbakanı gördü.
Acıları:
Eşi Prens Philip'i geçen yıl kaybetti.
Gelini Diana'nın ölümündeki sır perdeleri hâlâ kalkmadı.
Torunu Prens Harry, kraliyetle bağını koparmıştı.
Gelinleri Kate Middleton ve Meghan Markle ile küstü.
ÖLÜM TARİHİ 7 AY ÖNCE TWEET ATILDI
Twitter'da AidemLeoxide adlı bir kullanıcının, 4 Şubat akşam saat 22.45'te attığı tweette, "Kraliçe 2. Elizabeth 8 Eylül 2022'de ölecek" diye tweet attığı ortaya çıktı.