F-35 mi yoksa Su-57 mi? Dünyanın en iyi savaş uçağı hangisi?

Ülkeler arasındaki rekabet savunma sanayiine ve yüksek teknoloji yatırımlarına evrilirken, 5. nesil savaş uçakları arasındaki rekabet daha da hızlandı. Yüksek manevra kabiliyetine ve süpersonik hızlara sahip Su-57 ve F-35 gibi 5. nesil savaş uçakları, dünyada pek çok ülkenin hava kuvvetleri envanterinde yer alıyor. Rus, Çin, ABD ve Güney Kore yapımı 5. nesil jet avcı uçaklarının hangisinin en iyi olduğu ise büyük tartışma konusu. Peki, Rus yapımı Su-57 mi yoksa ABD yapımı F-35 mi daha iyi? İşte detaylar...

aksam.com.tr

Dünyanın en iyi ve en gelişmiş savaş uçakları anketinde, Su-57 ve F-35 gibi 5. nesil savaş uçakları, sahip oldukları özelliklere göre en iyiden en kötüye sıralandı. Çoğunluklar rakiplere karşı bir caydırıcılık aracı olarak kullanılan ve hava kuvvetlerinin omurgasını oluşturan savaş uçakları, sahip oldukları son teknoloji özelliklerle, silah sistemleriyle ve güçlü motorlarıyla öne çıkıyor. F-35 ve Su-57 dahil ABD, Çin, Rusya, Güney Kore ve Avrupa yapımı 5. nesil jet avcı uçaklarından hangisinin en iyi olduğu ise büyük merak konusu oldu.

F-35 Mİ SU-57 Mİ? HANGİ SAVAŞ UÇAĞI DAHA İYİ?

Aerotime'da yer alan habere göre, 5. nesil hayalet avcı uçaklarından hangisinin en iyi olduğu konusunda bir liste düzenlendi. Savaş uçakları arasındaki rekabet Su-57 ile F-35 arasında belirgin bir şekilde sürerken, listeye ABD, Çin, Rusya, Güney Kore ve Avrupa ortak yapımı savaş uçakları dahil edildi.

En kötüden en iyiye doğru sıralanan listede, F-35 ve Su-57 gibi 5. nesil savaş uçaklarına da yer verildi.

En gelişmiş 10 savaş uçağının kötüden iyiye doğru sıralandığı listede, Su-57 ve F-35'in kaçıncı sırada olduğu ise merak uyandırdı.

SU-35S

Listenin 10. sırasında Rus yapımı 4.5'uncu nesil savaş uçağı olan Su-35S'ye yer verildi.

Su-35S'nin en belirgin özelliğinin manevra kabiliyeti olduğuna dikkat çekildi.

DASSAULT RAFALE

Listenin 9. sırasında, Fransız yapımı Dassault Rafale savaş uçağına yer verildi.

Son teknoloji silah sistemlerine ve radar sensörüne sahip Dassault Rafale, nükleer caydırıcılık görevlerini gerçekleştirmek için tasarlandı.

EUROFİGHTER TYPHOON

Avrupa Birliği yapımı savaş uçağı Eurofighter Typhoon, kendisine listenin 8. sırasında yer buldu.

Çeviklik ve gelişmiş elektronik sistemleri en belirgin özelliği olan Eurofighter Typhoon, Avrupa dışında pek çok ülke tarafından envanterde tutuluyor.

BOEİNG F-15EX EAGLE II

ABD'li Boeing firması tarafından tasarlanıp geliştirilen F-15 savaş uçağının en gelişmiş modeli olan F-15EX Eagle II havadan havaya kayıp yaşamayan dünyadaki tek savaş uçağı olma özelliğini taşımasıyla ön plana çıkıyor.

Listenin 7. sırasında kendine yer bulan Boeing F-15EX Eagle II son teknoloji iyileştirmeleriyle sürekli güncel tutuluyor.

SHENYANG FC-31 GYRFALCON

Çin tarafından üretilen savaş uçağı Shenyang FC-31 Gyrfalcon, ABD'li F-35'in kopyası olmakla suçlanıyor.

Listenin 6. sırasına yerleşen Shenyang FC-31 Gyrfalcon'un gerçek yetenekleri hakkında çok az şey biliniyor.

SU-57

Rusya'nın ilk hayalet savaş uçağı olan Su-57 listenin 5. sırasında yer aldı.

Hava üstünlüğü ve saldırı görevleri için tasarlanan çok amaçlı savaş uçağı Su-57, görünmezlik teknolojisiyle ön plana çıkıyor.

KAI KF-21 BORAMAE

Güney Kore ve Endonezya ortaklığı ile üretilen ve listedeki en yeni savaş uçağı olma özelliğini taşıyan KAI KF-21 Boramae, bünyesinde F-35'te bulunan özelliklerin neredeyse tamamını barındırıyor.

Listenin 4. sırasına yerleştirilen KAI KF-21 Boramae, ilk uçuşunu Temmuz 2022'de gerçekleştirdi.

F-22 RAPTOR

ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen F-22 Raptor, hizmete giren ilk 5. nesil savaş uçağı ve görünmezlik özelliklerine sahip ilk avcı uçağı olma özelliğini taşıyor.

Listenin 3. sırasında olan F-22 Raptor, ABD dışında hiçbir orduda kullanılmıyor.

CHENGDU J-20 MİGHTY DRAGON

F-22 ve F-35'ten sonra dünyanın üçüncü 5. nesil savaş uçağı olma özelliğini taşıyan Chengdu J-20, Su-57'ye rakip olacak şekilde tasarlandı.

Listenin 2. sırasında bulunan Chengdu J-20, Çin tarafından sürekli geliştirilerek rakiplerine kıyasla ön plana çıkarılmaya çalışılıyor.

LOCKHEED MARTİN F-35 LİGHTNİNG II

En son teknoloji özellikleri, gelişmiş silah sistemleri ve radarıyla dünyadaki rakiplerini geride bırak ABD yapımı F-35, dünyanın en gelişmiş savaş uçakları sıralamasında 1. oldu.

Söz konusu bir savaşta rakipsiz olduğu düşünülen F-35 5. nesil avcı uçaklarının üç farklı çeşidi bulunuyor. F-35A, F-35B ve F-35C olmak üzere üç farklı şekilde tasarlanan ve üretilen savaş uçakları, ABD ve müttefik ordularının hava kuvvetlerinin vazgeçilmez parçası olduğu düşünülüyor.