Aksam.com.tr
Muhammed Fatih Karabulut
Varil göz balığı olarak bilinen transparan kafalı balık okyanusun derinliklerinde yaşıyor. Işığa duyarlı olan varil göz balığı son derece hassas gözleriyle avını takip ediyor. Okyanus yüzeyinin 600 ila 800 metre altında yaşayan bu tür Kaliforniyalı araştırmacıların yakın takibine girdi. Araştırmacılar bu balık türünün son derece nadir olduğunu söylüyor.
Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre; Kaliforniya'daki Monterey Bay Akvaryumu Araştırma Enstitüsü'nde derin deniz biyoloğu olan Bruce Robison, göz pigmentlerinin balığın güneş ışığı ile biyolüminesans arasında ayrım yapmasını sağladığını söylüyor. Varil göz balıklarının yeşil rengi, avlarını takip etmelerine yardımcı olmak için bir tür güneş gözlüğü görevi görüyor. Böylece gölgelerini silmeye çalışan hayvanları net bir şekilde görmelerine yardımcı oluyor.
Boru şeklinde göz yapısı olan bu transparan kafalı balığın son derece hassas ve karanlık bölgelerde oldukça iyi gördüğü tespit edildi. Robison, "Gözlerinin yukarıya bakması beni her zaman şaşırtmıştı, ancak görüş alanı ağızlarını içermiyordu" diyor.
Şu ana kadar yalnızca ölüsüne rastlanılabilen varil göz balığının ilk kez canlısı görüntülendi. Robison ve meslektaşları nihayet uzaktan kumandalı bir aracın yüksek çözünürlüklü kameraları aracılığıyla canlı bir varil göz balığına yakından bakabildi.
Derinlerde canlı bir varil gözü gören Robison, bilim adamlarının daha önce gözden kaçırdığı bir şey daha gördü. Namlu gözünün gövdesinin daha önce yüzeye çıkardığı tüm numunelerden kopmuş olan şeffaf ön kısmına atıfta bulunarak, "Bir avcı uçağındaki gibi gözlerinin üzerinde bu gölgelik vardı" diyor.
Vahşi doğada varil gözlerle karşılaşmak kolay değildir. 30 yıllık kariyerinde Robison, 15 cm uzunluğundaki bu balıkları sadece sekiz kez canlı gördüğünü söylüyor. Robison, "Orayı keşfetmek için çok zaman harcıyoruz, bu yüzden oldukça nadir olduklarını biraz güvenle söyleyebilirim" diyor.