Son derece nadir bir tür! Transparan kafalı balık ilk kez canlı olarak görüntülendi

Okyanusun derinliklerinde yaşayan ve son derece nadir olan transparan kafalı balık görenleri hayrete düşürüyor. Birbirinden farklı hayvan türünün yer aldığı okyanusta avlanmak zorlaşırken gizlenmek ve kamufle olmak büyük bir avantaj sağlıyor. Kaliforniya'daki araştırmacılar transparan kafalı balıklar ile ilgili yeni bir araştırma yayınladı.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Varil göz balığı olarak bilinen transparan kafalı balık okyanusun derinliklerinde yaşıyor. Işığa duyarlı olan varil göz balığı son derece hassas gözleriyle avını takip ediyor. Okyanus yüzeyinin 600 ila 800 metre altında yaşayan bu tür Kaliforniyalı araştırmacıların yakın takibine girdi. Araştırmacılar bu balık türünün son derece nadir olduğunu söylüyor.

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre; Kaliforniya'daki Monterey Bay Akvaryumu Araştırma Enstitüsü'nde derin deniz biyoloğu olan Bruce Robison, göz pigmentlerinin balığın güneş ışığı ile biyolüminesans arasında ayrım yapmasını sağladığını söylüyor. Varil göz balıklarının yeşil rengi, avlarını takip etmelerine yardımcı olmak için bir tür güneş gözlüğü görevi görüyor. Böylece gölgelerini silmeye çalışan hayvanları net bir şekilde görmelerine yardımcı oluyor.

Boru şeklinde göz yapısı olan bu transparan kafalı balığın son derece hassas ve karanlık bölgelerde oldukça iyi gördüğü tespit edildi. Robison, "Gözlerinin yukarıya bakması beni her zaman şaşırtmıştı, ancak görüş alanı ağızlarını içermiyordu" diyor.

İLK KEZ CANLI GÖRÜNTÜLENDİ

Şu ana kadar yalnızca ölüsüne rastlanılabilen varil göz balığının ilk kez canlısı görüntülendi. Robison ve meslektaşları nihayet uzaktan kumandalı bir aracın yüksek çözünürlüklü kameraları aracılığıyla canlı bir varil göz balığına yakından bakabildi.


Derinlerde canlı bir varil gözü gören Robison, bilim adamlarının daha önce gözden kaçırdığı bir şey daha gördü. Namlu gözünün gövdesinin daha önce yüzeye çıkardığı tüm numunelerden kopmuş olan şeffaf ön kısmına atıfta bulunarak, "Bir avcı uçağındaki gibi gözlerinin üzerinde bu gölgelik vardı" diyor.

SON DERECE NADİR BULUNUYORLAR

Vahşi doğada varil gözlerle karşılaşmak kolay değildir. 30 yıllık kariyerinde Robison, 15 cm uzunluğundaki bu balıkları sadece sekiz kez canlı gördüğünü söylüyor. Robison, "Orayı keşfetmek için çok zaman harcıyoruz, bu yüzden oldukça nadir olduklarını biraz güvenle söyleyebilirim" diyor.

"Batman" filminden fırlamış gibi! Tasarımda çığır açan denizaltı geleceğe yön veriyor


Tanıtıma sayılı günler kala sızdırıldı! İşte uygun fiyatlı iPhone