Seçim ne zaman yapılacak? Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2023 ne zaman? Seçim tarihi erkene mi alındı, 14 Mayıs'ta mı olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2023 yılının en çok konuşulan gündem maddelerinden birisi haline geldi. Seçim tarihinin öne alınacağına dair söylemler artarken ''Seçimler 14 Mayıs'ta mı yapılacak?'' sorusu vatandaşların merak ettiği konulardan birisi oldu. Konuyla ilgili siyasi isimlerden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar geldi. Peki, Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2023 ne zaman? Seçimler 14 Mayıs'a mı alındı?

Milyonlarca vatandaş seçimlerin ne zaman yapılacağını merak ediyor. Normal şartlarda 18 Haziran'da yapılması gereken 2023 genel seçimleri ile ilgili son dönemde birçok konu tartışılmaya başlandı. Seçimlerin 14 Mayıs'ta olacağına dair söylemler artarken konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Peki, Seçimler ne zaman yapılacak? Genel seçimler 14 Mayıs'ta mı gerçekleştirilecek?

2023 SEÇİMLERİ NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye gündeminin en önemli konusu haline geldi. Son olarak 24 Haziran 2018'de yapılan seçimler bu yıl yeniden gerçekleştirilecek. Bilindiği üzere normal şartlarda seçim tarihi 18 Haziran 2023 olarak açıklandı. Fakat son dönemde artan tartışmalar ve farklı düşünceler sebebiyle seçim tarihinin öne çekileceği düşünülmeye başlandı. Konuyla ilgili birçok siyasi isim düşüncesini paylaştı. Şu an için aksi bir karar alınmadığı için 2023 genel seçimleri 18 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Seçim tarihinin öne çekildiğine dair henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

SEÇİMLER 14 MAYIS'TA MI OLACAK?

Kamuoyunda seçimlerin 14 Mayıs'ta olacağına yönelik tartışmalar başladı. Konuyla ilgili en son açıklama 20 Ocak Cuma günü namaz çıkışında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle 60 gün önceden bu işin ilanını yapar ve 60 gün sonra da Yüksek Seçim Kurulu bu kronolojik yapıyı çalıştırır. Örneğin, ne zaman bunu ilan etti, Mart'ın 10'unda. Mart'ın 10'unda ilan ettiyse ondan sonra 60 gün çalışmaya başlar. 60 gün ne zaman bitiyorsa o gün seçim günüdür. Bunu da kim takip eder? Yüksek Seçim Kurulu takip eder. Şimdi bunlar tabii bu işin farkında değil. Ama 14 Mayıs'ı konuşmaya başladılar bu da hayırlı bir adımdır." ifadelerine yer verdi.

"ERKEN SEÇİM DENİLMEZ"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Anayasanın 67. maddesinin çok açık olduğunu, "seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" ifadesinin yer aldığını anlatan Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok açık ve net. Bu konuda bizce tartışma yok. YSK noktayı koymuş. Bir yıllık süre seçimin yapıldığı tarihe göre belirlenir. Seçim kanunlarındaki değişiklikler nisanda yürürlüğe girdi. Seçimle ilgili mayıs ayına ilişkin değerlendirme yapılıyor. Dolayısıyla her halükarda mayısta belirlenecek tarih bir yılı aştığı için YSK'nin verdiği karar açık, ortada, kesin karardır. Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler aynen uygulanacaktır."

Bakan Bozdağ, "Biz erken seçime mi yoksa normal bir seçime mi gidiyoruz. Yoksa bir takvim ayarlaması mı yapıldı?" sorusu üzerine, bu seçime "erken seçim" denilemeyeceğini, "vaktinden biraz öne çekilmiş seçim" ifadesinin daha doğru olacağını vurguladı.