Son dakika: Gökyüzünde sıralı ışıklar neden var? Starlink uyduları nelerdir? Meteor göktaşı mı düştü?

Son dakikalarda bazı illerde gökyüzünde çeşitli cisimleri görüldüğü sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda cisimlerin starlink uydusu olduğu düşünülüyor. Bu nedenle konu hakkında araştırmalar artışa geçti. Peki, gökyüzünde sıralar ışıklar neden var? Starlink uyduları nelerdir? Meteor göktaşı mı düştü? İşte haberin detayı

Özellikle son saatlerde gökyüzünde çeşitli cisimler görüldüğü sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Bu bağlamda konu hakkında araştırmalar yükselişe geçti. Peki, gökyüzünde sıralar ışıklar neden var? Starlink uyduları nelerdir? Meteor göktaşı mı düştü? İşte merak edilenler

GÖKYÜZÜNDE SIRALAR IŞIKLAR NEDEN VAR?

Bazı illerde gökyüzünde çeşitli cisimleri görüldüğü sosyal medyada konuşuluyor. Cisimlerin starlink uydusu olduğu düşünülüyor.

METEOR NEDİR?

Meteor (gök taşı veya meteorit), bir gezegenin veya doğal uydunun yüzeyine ulaşmak için atmosferden geçiş yapan nispeten küçük ve katı bir enkaz kalıntısıdır. Bu kalıntı; kuyruklu yıldız, asteroit veya meteoroid kaynaklı olabilir. Bu cisimler atmosfere girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteor veya ateştopu denilen parlak bir iz oluştururlar (kayan yıldız olarak da adlandırılır). Astronomlar en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.

STARLİNK NEDİR?

Starlink, Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak amacıyla inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.