'Soğuk Savaş'tan beri bir ilk! Yeni rapor yayımlandı: Hakimiyet savaşında dengeler değişiyor

ABD ile Rusya arasındaki rekabetin damga vurduğu ‘Soğuk Savaş' yıllarının ardından ABD'nin hakim olduğu tek kutuplu dünya düzeni sarsılmaya başladı. ABD, donanma gücüyle denizlerde elde ettiği statükoyu kaybediyor. Geçtiğimiz yıllarda, uzun bir sürenin ardından ilk kez Çin, ABD'nin donanmasının gücünü geride bıraktı. Çin, son dönemdeki modernizasyon çalışmalarıyla deniz gücünü artırdı. ABD'nin de dikkatini çeken bu değişim, Birleşik Devletler Donanma Enstitüsü'nün raporuna yansıdı.

Aksam.com.tr

Muhammed Gökalp

Çin donanmasının denizcilik alanında yaptığı teknolojik ve askeri atılımlar, ABD'yi baskı altına almaya başladı. Uzun yıllardır denizlerdeki tek güç olma unvanını elinde bulunduran ABD donanması, "Soğuk Savaş" yıllarından sonra ilk defa sorgulanır hale geldi.

Birleşik Devletler Donanma Enstitüsü tarafından "Çin'in Donanma Modernizasyonunun ABD Deniz Kuvvetlerine Etkisi" adlı bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri'nin 1990'ların ortalarından bu yana istikrarlı bir şekilde güçlendiği belirtildi. Çin deniz kuvvetlerinin, ABD'nin Batı Pasifik üzerindeki kontrolü için önemli bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.

EN FAZLA GEMİ ÇİN'DE

Doğu Asya'nın en büyük donanmasına sahip olan Çin, savaş gemileri açısından ABD filosunu geride bıraktı. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan araştırmada "Halk Kurtuluş Ordusu Donanması, büyük deniz savaş gemileri, denizaltılar, uçak gemileri, amfibi gemiler, mayın tarama gemileri ve diğer yardımcı gemiler dâhil olmak üzere yaklaşık 355 gemiye sahip" ifadeleri kullanıldı.

ABD'li analistler, Çin donanmasının gemi inşa hızı ve inşa yetenekleri konusunda endişe duyduklarını belirttiler. Pentagon'un verilerine göre, Çin donanması gemi sayısını 2025'te 420'ye, 2030'da ise 460'a ulaştırabilecek potansiyele sahip olduğu görüldü.

2014 ve 2018 yılları arasında Almanya, Hindistan, İspanya ve Birleşik Karalık'ın toplam donanmasından daha fazla gemiyi denize indiren Çin, nükleer yeteneklere sahip olacak uçak gemisini de üretmeyi planlıyor.

ÇİN STATÜKOYU DEĞİŞTİRMEYİ Mİ AMAÇLIYOR?

Yayımlanan raporda Çin'in Tek Çin olma hedefinden bahsedildi. Tayvan sorunu geliştirdiği donanma teknolojileriyle çözmek istediği belirtilen Çin'in, hedeflerine ulaşması için tek engelin ABD'nin Tayvan'a müdahelesi olarak görüldü. Bu nedenle Çin, alan engelleme silahı ve erişim engelleme silah sistemlerini (A2/AD) geliştirmeye başladığı bildirildi.

Raporda ayrıca, Çin tarafından geliştirilen ve denizdeki gemileri vurabilen balistik füzelere de atıfta bulunuldu. - DF-21D ve DF-26 - Çin'in erişim önleme yeteneklerinin ana hatlarını çizdiği belirtilirken, DF-21D'in 1500 kilometreden fazla menzile sahip olduğu belirtildi.

ABD'DEN KARŞI HAMLE

Kongre Araştırma Servisi raporunda, Çin'in bu gelişimine tepki olarak ABD Filosunu modernize etmek için Pasifik'teki deniz operasyonlarını artırmak gibi bir dizi önlem içerisinde olduğu belirtildi. Çin'in anti-erişim/alan engelleme yeteneklerini geliştirmesine yanıt olarak, ABD donanması birçok yeni askeri bilim ve teknoloji programını başlattı. Rapora göre, ABD donanması mevcut Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze avcıları filosunu takip edecek, yeni nesil yönlendirilmiş enerji silahlarını ve yüksek güçlü sensörleri tasarlamaya başladı.

ABD Donanması'nın gelecekte daha çok gemi ve teknoloji ile denizlerde olacağını belirten araştırmacılar bu nedenle özellikle Batı Pasifik'te daha güçlü bir rekabet için sahnenin hazır olduğunu belirttiler.